4 onterechte claims van organisaties

0

Organisaties stellen zich nog wel eens beter voor dan ze zijn. Ze verspreiden niet echt leugens, maar de waarheid is het zeker niet. Organisaties moeten echter niet zelf gaan geloven in mythes. Dat zal zich tegen hen keren.

De meeste organisaties willen een positieve invloed hebben op hun omgeving. Volgens Geoffrey James maken veel organisaties zichzelf wijs dat ze goed bezig zijn in plaats van daadwerkelijk iets aan onplezierige situaties. James identificeert 4 claims van organisaties die (vaak) niet waar zijn:

1. “Onze medewerkers zijn ons meest waardevolle bezit”
Een sympathieke claim, die een niet zo mooie werkelijkheid verdoezelt.

Als medewerkers echt zo waardevol zouden zijn, zouden zij de eersten zijn die profiteren als een bedrijf het goed doet en de laatsten die er iets van zouden merken als het slechter gaat. Dit is echter zelden het geval. Als het goed gaan met bedrijven, gaan ze nieuwe fabrieken bouwen, aandeelhouders belonen en andere bedrijven kopen. Salarisverhogingen en beloningen voor de medewerkers staan veel lager op het prioriteitenlijstje van de directie.

2. “Wij zijn een meritocratie” (medewerkers worden enkel beoordeeld op hun prestaties)
Ieder bedrijf zegt dat het de beste medewerkers aanneemt. Deze medewerkers worden beoordeeld op hun prestaties en navenant beloond en bevorderd. Echter, bedrijven worden opgericht, bestuurd en bevolkt door mensen. En mensen zijn kuddedieren.
Kuddes blijven bij elkaar. Dit betekent dat mensen andere mensen uit hun kudde promotie laten maken. Het kennen van de juiste mensen en er hetzelfde uitzien als die mensen is bijna altijd beter en nuttiger dan het hebben van een intrinsiek talent.
3. “Wij zijn een werkgever die gelijke kansen biedt aan iedereen”

James roept op om toch vooral te stoppen met deze claim. Het is gewoonweg niet waar. Nog steeds wordt er veelvuldig (onbewust) gediscrimineerd door werkgevers.
Het aantal vrouwen en allochtonen in topposities is nog steeds laag. Ook bij de werving van medewerkers wordt gediscrimineerd. Allochtonen en arbeidsgehandicapten bijvoorbeeld worden minder snel uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Aan dat laatste komt wellicht een einde door invoering van de Participatiewet.

 

4. “Wij hebben oog voor het milieu”

Natuurlijk zijn er organisaties die stroom produceren met zonnepanelen of die een grasmat op het dak van het kantoor hebben liggen. Ook wordt er gebruik gemaakt van gerecycled papier of is papier zelfs helemaal uitgebannen. Het blijft vaak bij deze symboolpolitiek. Er worden geen zuinige computers aangeschaft. De productie wordt uitbesteed aan landen waar ze het minder nauw nemen met het milieu en met chemicaliën wordt onzorgvuldig omgesprongen.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.