JurisprudentieWerkgever kan seizoenskracht niet na 11 contracten op straat zetten

0

Een seizoensmedewerker krijgt na elf seizoenscontracten in het 12e jaar opeens geen contract meer. Hij stapt, met succes, naar de rechter.

De situatie
Een agrarisch medewerker werkt al elf jaar elk seizoen weer voor hetzelfde bedrijf. Hij krijgt dan een contract voor het seizoen. Tussen de contracten zit altijd meer dan drie maanden. In augustus 2014 laat de werkgever weten dat hij voor seizoen 2015 geen contract meer aangeboden krijgt. De werknemer spant in april 2015 een kort geding aan.

Bij de rechter
De werknemer eist dat hij voor het seizoen 2015, en alle seizoenen daarna, gewoon weer een contract krijgt. Er is volgens hem een duurzame arbeidsrelatie ontstaan. En de werkgever had niet zomaar mogen besluiten om de werknemer niet meer in te zetten.

De werkgever zegt dat er geen duurzame arbeidsrelatie is ontstaan. De tussenperiodes waren langer dan de wettelijke drie maanden en de cao staat zelfs ook kortere tussenperiodes toe. Als werkgever hoefde hij ook niet te onderbouwen waarom er geen nieuw contract aangeboden werd.

Het oordeel
De rechter ziet wel een duurzame arbeidsrelatie tussen de werkgever en de werknemer. De werknemer heeft elf jaar lang elk seizoen voor het bedrijf gewerkt. De rechter bekijkt de situatie vanuit het oogpunt van goed werkgever- en werknemerschap. Dat vereist dat beide partijen rekening houden met elkaars redelijke belangen.

Uitgavenpatroon gebaseerd op jaarlijks seizoenscontract
De rechter acht het aannemelijk dat de werknemer zijn uitgavenpatroon heeft afgestemd op de inkomsten uit de seizoensarbeid. De arbeidsrelatie is tot op zekere hoogte duurzaam geworden doordat de werkgever het vertrouwen heeft gewekt dat hij steeds zal worden ingeschakeld tijdens het seizoen, oordeelt de rechter.

Belang werknemer hier groter
Het belang van de werknemer bij een nieuw seizoenscontract voor 2015 is groter dan het bedrijfseconomische belang van de werkgever. Die heeft sowieso niet onderbouwd waarom de werknemer geen contract voor 2015 krijgt. Terwijl er blijkbaar wel werk is voor de werknemer, want het bedrijf heeft aangegeven dat het voor het aanbrekende seizoen van 2015 weer seizoenskrachten inschakelt.

Werkgever moet van rechter toch contract aanbieden
De werkgever moet van de kantonrechter de werknemer een contract aanbieden voor het seizoen 2015. Over de seizoenen daarna kan geen uitspraak worden gedaan omdat de omstandigheden dan weer anders kunnen zijn.

De partijen kunnen de zaak nog voorleggen aan de bodemrechter voor een definitief oordeel over deze kwestie. De vraag is of er dan aandacht besteed wordt aan het feit dat de werkgever al in 2014, nog voor het einde van het laatste contract, heeft aangegeven dat er geen volgend contract zou komen.

Gegevens rechtszaak:
ECLI:NL:RBDHA:2015:4515
Datum uitspraak: 3 april 2015

Lees meer jurisprudentie van mr. Ingrid Kooijman

Lees meer over:

Over Auteur

Mr. Ingrid Kooijman is auteur bij XpertHR. Voor XpertHR Actueel houdt ze de jurisprudentie scherp in de gaten. Ze schrijft over arbeidsrecht, HRM en projectmanagement.