Vijf trends die het werk van de HR-professional gaan veranderen

2

De Amerikaanse softwareleverancier Intuit heeft een whitepaper geschreven over 20 trends die het komende decennium gaan vormgeven. Een aantal van die trends zijn zeer relevant voor HR-professionals.

Sterker nog. Een aantal van die trends zet het HR-vak flink op zijn kop. Zo wordt in het rapport de voorspelling gedaan dat de vaste baan verdwijnt, evenals kantoren. Natuurlijk zien we hier al de eerste tekenen van. Door Het Nieuwe Werken wordt er al veel meer tijd- en plaatsonafhankelijk gewerkt. Het aantal freelancers neemt toe en het CBS meldde recent dat er steeds minder werknemers zijn met een vast contract. Het Intuit rapport gaat echter een stapje verder.

Hieronder vijf trends die effect hebben op het werk van de HR-professional:

 1. De generaties Y en Z gaan alles veranderen: deze nieuwe generaties medewerkers (de generatie Z is na 2000 geboren) zijn opgegroeid met internet en mobiele technologie. Zij stellen andere eisen aan de werkplek en verwachten altijd en overal toegang tot hun sociale netwerk. Ze zijn carrièregericht, maar met oog voor hun privéleven.
 2. Grijs maar niet versleten: Babyboomers blijven langer ‘jong’. Zij kiezen er vaker (al dan niet gedwongen) voor om langer door te werken. Ze zien werk als onderdeel van hun lifestyle. Dat kan overigens zomaar in een heel andere professie zijn dan in het normale werkzame leven.
 3. Vrouwen aan de top: het glazen plafond wordt eindelijk doorbroken. Vrouwen zullen steeds vaker op topposities terecht komen. Daarnaast gaan wereldwijd steeds meer vrouwen deel uitmaken van het arbeidsproces of een eigen onderneming opstarten.
 4. Het decennium van de freelancer: het werk verschuift van de vaste medewerker naar freelancers. Organisaties huren steeds vaker kennis en vaardigheden in op het moment dat ze daar behoefte aan hebben. Op deze manier worden arbeidskosten bespaard. De organisatie wordt flexibeler en kan beter op veranderende omstandigheden inspelen. De freelancer koestert de werk-privébalans en heeft hier dus geen bezwaar tegen.
 5. Het kantoor verdwijnt: het komende decennium wordt de werkplek opnieuw uitgevonden. Er wordt in de cloud gewerkt. Medewerkers hoeven daarom niet meer naar kantoor te komen. Ze koesteren hun vrijheid en werken waar en wanneer ze willen. Uiteraard wordt dit alles ondersteund door internettechnologie. In Nederland zijn flexkantoor-aanbieders als Seats to Meet en The Hub initiatieven die daarop inspelen.

Lees het rapport “Twenty trends that define the next decade” (pdf, 27 pagina’s) hier. 

Meer Mediascan »
 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

 1. Jan van der Zanden op

  Als iemand niet meewerkt aan reintegratie, die volgens bedrijfsarts wel mogelijk is, moet je meteen!! het loon stoppen na aanzegging. En niet opschorten! Zie alle jurisprudentie daar over. Zachte heelmeesters, maken stinkende wonden.

  Maar als er op de achtergrond een conflict speelt moet je wel oppassen en speelt er kennelijk meer….

 2. Laura van Luipen op

  Is de functiewijziging ingegeven door medische redenen of vanwege het disfunctioneren? Het is raadzaam om de bedrijfsarts om advies te vragen welke functie het einddoel van de re-integratie is. Als je het daarmee eens bent dan kan je van de medewerker verwachten dat hij daaraan meewerkt. Als hij passend werk weigert kan je het salaris stopzetten.
  Als de discussie echter niet gaat over medische beperkingen maar een herplaatsing wegens onvoldoende functioneren dan ligt het lastiger. Een (gedwongen) herplaatsing wegens disfunctioneren is wel mogelijk, maar dan moet het disfunctioneren duidelijk zijn, moet de medewerker kans tot verbetering hebben gehad en moet de nieuwe functie passend zijn gezien de aard en ernst van het disfunctioneren.