‘Verleng tijdelijk contract niet alleen bij jongeren’

5

Als het aan VNO-NCW en MKB-Nederland ligt zou de verlenging van het aantal tijdelijke contracten niet beperkt moeten blijven tot jongeren tot 27 jaar.

De (tijdelijke) maatregel zou ook voor oudere categorieën werknemers moeten gelden. Over de verlenging voor jongeren debatteert de Tweede Kamer binnenkort.

Nu mogen werkgevers maximaal drie keer achter elkaar een tijdelijk contact aanbieden aan werknemers. Daarna moeten zij kiezen voor een vast dienstverband of ontslag. Met het oog op de crisis – werkgevers durven werknemers niet in vaste dienst aan te nemen – zou die periode moeten worden verlengd tot vier keer achter elkaar. Als de crisis achter de rug is, kan de maatregel weer worden ingetrokken.

Volgens de werkgeversorganisaties zijn er ook andere categorieën werknemers die van de maatregel zouden kunnen profiteren. De maatregel zou niet hoeven gelden voor álle 27-plussers, maar kan naar behoefte worden ingevuld. Daarbij kan ook worden gedacht aan een verlenging tot vijf tijdelijke contracten.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

5 reacties

 1. Ad van Wolferen op

  Het gaat om het buiten werking stellen van de wet Flexibiliteit en Zekerheid. Die wet is er gekomen om baanzekerheid te bieden aan werknemers zodat zij een inkomenszekerheid hebben (nodig voor bijvoorbeeld en hypotheek) en om draaideurconstructies te voorkomen. De crisis mag geen aanleiding worden om dat buiten werking te stellen. Die wet is er destijds gekomen omdat het noodzakelijk was.

 2. Nimal van Tilburg op

  @ Ad van Wolferen. Over welke werkzekerheid heb je het dan over? De werknemers kunnen nu nog langer aan het lijntje gehouden worden en uiteindelijk worden ze er toch uitgewerkt. Deze maatregel is dus alleen voordelig voor de werkgevers, niet voor de werknemers.

 3. Volledig overbodig artikel! Werkgevers laten tijdelijke contracten na drie keer gewoon aflopen en nemen weer andere werknemers aan. Als er goede afspraken worden gemaakt over het waarom van een tijdelijk contract, waarom dan een beperking van 3? Werknemers kunnen dan flexibeler worden ingezet bij werkgevers, die last hebben van de economische crisis en voorzichtig zijn met aanstelling van werknemers voor onbepaalde tijd.

 4. Ad van Wolferen op

  Beste Nimal. Volkomen met je eens. Juist daarom moet de werking van die wet niet uitgehold worden omdat dit nadelig is voor de werknemers. Ik bedoel dus werkzekerheid voor de werknemers. Helaas heb je gelijk dat veel werknemers alsnog aan het kortste eind trekken.

 5. Nimal van Tilburg op

  Beste Ad,

  Bedankt voor je reactie. Inderdaad zoals je aangeeft moeten we verkomen dat die wet verder word uitgehold. En zeker voor oudere, als ik om mezelf heen hoor hoe moeilijk oudere aan een baan komen. Maar wel het plan om de pensioenleeftijd te verhogen. Ik zou zeggen ga eerst eens kijken hoe we de werknemers op een goede manier aan het werk kunnen houden. En het niet alleen nadeliger maken voor de werknemer.