‘Vast contract postbodes afdwingen via Koninklijk Besluit’

3

De nieuwkomers op de postmarkt moeten meer personeel in vaste dienst nemen. Doen ze dat niet, dan wil het kabinet dit via een Koninklijk Besluit doordrukken.

Linksom of rechtsom wil het kabinet ervoor zorgen dat nieuwkomers op de postmarkt meer personeel in vaste dienst nemen. Zo nodig willen staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken en minister Piet Hein Donner van Sociale zaken dat via een zogenoemd Koninklijk Besluit doordrukken.

De postbedrijven Sandd en Selekt Mail, concurrenten van TNT Post, stapten vorige maand naar de rechter. Ze waren het er niet mee eens dat ze trapsgewijs meer mensen in vaste dienst moesten nemen. De rechter gaf de bedrijven gelijk dat het kabinet dit niet mocht opleggen via een zogenoemde Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB).

Hoger beroep

Donner en Heemskerk zijn in hoger beroep gegaan tegen het besluit van de rechter. Mocht de rechter vasthouden aan de afwijzing, dan bewandelt het kabinet de weg van het Koninklijk Besluit. Donner stelt dat de handtekeningen van zowel vakbonden als de postbedrijven onder de afspraken staan om meer mensen in vaste dienst te nemen. ‘Als de cao zou verdwijnen, kan de AMvB via Koninklijk Besluit toch in werking treden’, aldus de minister.

Donner en Heemskerk deden hun uitspraken tijdens een debat met de Tweede Kamer. De VVD is niet blij met de houding van het kabinet. Volgens Tweede Kamerlid Ton Elias betekent dit de nekslag voor de postbedrijven, omdat mensen in vaste dienst nemen veel duurder is dan ze laten werken op basis van stukloon. ‘Ze gaan het loodje leggen”, zei hij. De postbedrijven moeten over drie jaar 80 procent van hun mensen in vaste dienst hebben.

GroenLinks vindt de kabinetsmaatregel welkom. ‘Het aannemen van hordes mensen op basis van stukloon, daar willen we niet naartoe. Je verdient daar geen droog brood mee’, aldus Kamerlid Ineke van Gent.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

3 reacties

 1. Hoe help je onze economie om zeep.
  Door dure vaste contracten en het
  verplicht doorbetalen van loon bij ziekte +
  alle werkgeverslasten in dienst te nemen,
  zodat het bedrijf spoedig op de fles gaat.
  Daar zijn we mee geholpen ??!!

 2. Nee door de mensen zo weining ogelijk te betalen daar worden we mee geholpen. Gezonde bedrijven zoals ons oude PTT later KPN worden kapot gemaakt.Nee we moeten net als die domme amerikanen gaan werken drie banen en nog niets verdienen. Want een vrije markt best maar dan alleen op de markt en die dingen( NS. BUS electra, gas en water gezondheidszorg en ziekenhuizen) die bij de infrastractuur horen moet je bij non profit bedrijven laten dus bij de overheid. profit bedrijven

 3. De grote fout die de voorstanders van het ongelimiteerde vrijemarktdenken maken, is dat het per definitie effici?ntieverhogend (en daarme kostenbesparend) zal uitpakken. Iedereen met een beetje gezond verstand zal moeten erkennen dat er niets effici?nts aan is om na elkaar 3 postbodes door dezelfde straat te laten lopen. De nutssector is juist gebaat bij monopolisering.

  Door privatisering neemt de effici?ntie af en nemen de kosten om klanten te werven/behouden toe (voorheen hoefde je geen reclame te maken of voetbalsclubs te sponsoren). Het gevolg is dat er geen budget is voor innovatie of klantenservice (je moet als klant zelfs betalen om door een call centre agent met een kluitje in het riet te worden gestuurd), en dat deze bedrijven in een voortdurende kostenoperatie verkeren. Op termijn is dat de doodssteek voor iedere organisatie.

  Uit eigen ervaring weet ik dat bijv. TNT een bestelronde die gemiddeld 2 en een half uur duurt, maar voor 2 uren uitbetaalt, omdat “gemeten” is dat het ook in die tijd wel kan. Teruggerekend naar een zuiver uurloon verdient men dan minder dan het minimumloon. Terecht dat het kabinet hier een stokje voor steekt, maar jammer dat de politiek niet al veel eerder tot het inzicht is gekomen dat men zich deze ellende had kunnen besparen.

  Het enige dat van de VVD (zie het citaat van Ton Elias) kan worden gezegd, is dat ze consequent zijn in het uitdragen van hun marktgeloof, maar zelfs van hen had je toch mogen verwachten dat ze na de kredietcrisis tot het inzicht zouden zijn gekomen dat Marx in een opzicht zijn gelijk krijgt: in een kapitalistische samenleving worden de bedrijfswinsten geprivatiseerd en de verliezen gesocialiseerd (lees: afgewenteld op de belastingbetalers).