Vaker tijdelijk contract met uitzicht op vast

1

Werknemers hebben steeds vaker een tijdelijk contract met uitzicht op een vaste aanstelling.

Het gaat hierbij vooral om jongere werknemers, zo meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

Vorig jaar waren er ruim 6,3 miljoen werknemers. Het merendeel (85 procent) had een vast contract met vaste uren. Verder had 6 procent een tijdelijk contract met uitzicht op vast. Dat aandeel is verdubbeld sinds 1996. 9 procent van de werknemers bestond uit flexwerkers, zoals uitzend- en oproepkrachten.

Vooral jonge werknemers hebben vaak een tijdelijk contract met uitzicht op een vaste aanstelling. Zes op de tien met zo’n contract waren vorig jaar onder de 35 jaar, tegen drie op de tien met een vast contract met vaste uren.

Het aandeel van 35 tot 55-jarigen onder degenen met een tijdelijk contract met uitzicht op vast is sinds 1996 fors gestegen: van 18 naar 37 procent.

Het aantal werknemers met een tijdelijk contract is vooral toegenomen in de gezondheids- en welzijnssector.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

 1. jan van Ravesteijn op

  klopt het dat de flexwet na 1 januari gaat veranderen,er wordt gespeculeerd,dat volgend jaar een kontract na 3 jaar opnieuw verlengd kan worden.
  wanneer komt hier duidelijkheid over.
  flexwerker zijn blijft onzeker, en is toch in het belang van de werkgever.
  zelf heb ik meegemaakt dat na 3x een kontract op een grove manier beeindigd werd.
  nu heb ik bij mijn huidige werkgever voor de 3 de keer verlenging voor 1 jaar gekregen,dus is het volgend jaar weer afwachten,met de flexwet heb je geen keuze.