Thuishulpen in actie in Haarlem

1

Ongeveer 115 huishoudelijke hulpen van de Viva!Zorggroep in Haarlem leggen woensdag het werk neer. Zij willen hun werk houden zonder loon in te leveren.

De zorggroep heeft in totaal 650 medewerkers laten weten dat zij alleen in dienst kunnen blijven, als zij akkoord gaan met indeling in een lagere loonschaal. Dat scheelt hun honderden euro’s netto per maand, aldus vakbondsbestuurder Wim van der Hoorn van Abvakabo FNV.

Het probleem speelt volgens hem niet alleen in de regio Kennemerland en IJmond, waar Viva!Zorggroep thuishulp levert. ,,Ook in de regio Utrecht dreigt dit voor honderden mensen”, aldus Van der Hoorn.

Het heeft te maken met de aanbesteding van de thuiszorg. Sinds de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning zijn gemeenten verantwoordelijk voor de thuishulp. Organisaties kunnen opdrachten binnenhalen via openbare aanbestedingen. De vakbondsman signaleert een tweedeling in Nederland. Er zijn gemeenten die bereid zijn te betalen voor kwalitatief goede thuishulp, andere proberen die zo goedkoop mogelijk in te kopen. Het hangt volgens hem af van de politieke kleur van het gemeentebestuur.

De marktwerking in de zorg heeft er zeker mee te maken, zegt ook Ron Dekker van Viva!Zorggroep. Schoonmaakbedrijven begeven zich nu ook op de markt voor het aanbieden van thuishulp en dat heeft een prijsverlagend effect. Viva!Zorggroep schrapt twee hogere loonschalen en biedt mensen in plaats daarvan een baan aan in een lagere schaal. Dekker: ,,Er is geen vraag meer naar duurdere krachten. Landelijk gezien wordt geen thuishulp meer aangenomen in de hogere salarisschaal.”

Tweehonderd mensen zijn inmiddels akkoord gegaan aldus Dekker. Viva! Zorggroep is volgens hem een van de laatste thuiszorgorganisatie die hiertoe overgaat.

Van der Hoorn wijst erop dat de mensen wel gewoon hetzelfde werk bij dezelfde cliënten blijven doen. Hij verwacht dat het conflict in Kennemerland uiteindelijk bij de rechter terecht zal komen. De kans dat uitkeringsinstantie UWV een ontslagvergunning zal verlenen, lijkt hem niet zo groot. Blijven zij in dienst, dan moet de zorggroep zich wel aan de cao houden en stapt de bond naar de rechter als dat niet gebeurt.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Het is droevig dat schoonmaakbedrijven zich nu ook op de markt van thuiszorg gaan begeven. Het is een uitholling van het beroep van thuiszorghulp, die er beroepsmatig niet alleen is voor het schoonmaken van een huis, maar er ook is voor dat beetje extra aandacht en zorg voor de client, en de wegen kent als wordt geconstateerd dat het niet goed gaat met een client. Het mag niet dat de thuiszorghulpen gekort moeten worden op het beetje wat ze toch al krijgen.