‘Test topbestuurders op narcisme’

8

Narcisme helpt topbestuurders effectief leiding te geven, maar te veel narcisme kan destructief uitpakken voor een bedrijf.

Dat stelt promovenda Antoinette Rijsenbilt in haar proefschrift waarop ze donderdag 23 juni promoveert aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Narcisme is, in ernstige vorm, een persoonlijkheidsstoornis. Mensen vertonen vaak een grote hang naar macht en erkenning. Ze lijken over te lopen van zelfvertrouwen, maar volgens de deskundigen gedragen ze zich juist zo om hun lage zelfbeeld te compenseren.

‘Test de topbestuurders’ 
De promovenda pleit ervoor om topbestuurders te testen op narcisme en het onderzoek vast te leggen in een ‘corporate governance code’, een soort gedragscode die ongewenst gedrag van topbestuurders moet tegengaan.

Enorme salarissen, fraude en lange tenen 
Het nadeel van narcisten in de top van een bedrijf is volgens Rijsenbilt dat ze zich vaak enorme salarissen toebedelen, vaker fraude plegen en minder tegenspraak dulden van collega-bestuurders. Uiteindelijk is dat schadelijk voor een bedrijf.

Amerika 
Rijstenbilt heeft haar onderzoek op Amerikaanse bedrijven gebaseerd. Ze zegt geen Nederlandse voorbeelden te kunnen noemen van narcisten aan de top. Wel wil ze graag onderzoek doen naar de top van toonaangevende beursbedrijven uit de AEX-index als Philips, Shell, Heineken en Randstad. Ze denkt dat narcisme bij topbestuurders uit de publieke sector minder voorkomt ,omdat daar meer tegenkrachten aanwezig zijn om de bestuurder te corrigeren. ,,Tenminste: die stille hoop heb ik.”

Terugfluiten 
De promovenda heeft aan de hand van officiële publicaties van beursgenoteerde, Amerikaanse bedrijven vijftien objectieve criteria vastgesteld waarmee narcisme van topbestuurders kan worden gemeten en gecontroleerd. De indicatoren hebben bijvoorbeeld te maken met de hoogte van het salaris, de hang naar publiciteit, de grootte van de foto van de topbestuurder in het jaarverslag en het privégebruik van het bedrijfsvliegtuig. Als uit de test blijkt dat een bestuurder steeds narcistischer wordt, zou de rest van de directie de topman moet terugfluiten, vindt ze. Bedrijven zouden de topbestuurders bij hun aantreden een verklaring moeten laten ondertekenen waarin ze beloven zich volgens bepaalde regels te gedragen.

 
 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

8 reacties

 1. frank Overgoor op

  “Tenminste die stille hoop heb ik”
  Wat mij betreft stel je aan de onderzoeker de eis dat deze neutraal staat tov de uitkomst v/h onderzoek. De genoemde houding staat een gedegen onderzoeksaanpak volgens mij in de weg.

 2. Henk van Duijn op

  Mevr. Rijsenbilt heeft gelijk. Van zeer nabij meegemaakt. Echter houden narcisten elkaar de hand boven het hoofd. Ze zijn intelligent en herkennen elkaar gevoelsmatig. De oppositie zal niet mals zijn bij het mogelijk invoeren van een gedragscode.

 3. Wilga Janssen op

  Roos Vonk (hoogleraar Nijmegen) liet in de Volkskrant optekenen: Maak je niet druk, iedereen is alleen met zichzelf bezig. Narcisme is van alle tijden en veel mensen. Wat in het onderzoek vergeten lijkt te worden is dat gedrag door de omgeving uitgelokt, bevestigd of versterkt wordt. Alleen een persoon testen heeft weinig zin. Het blijft altijd een mens in een omgeving. De banken en hun bonussen laten dat weer mooi (of treurig) zien. Zowel gewenst als ongewenst gedrag (vanuit wiens optiek eigenlijk…..) heeft een stevige wortel in de omgeving. Interessanter is dus de vraag hoe je de omgeving zo inricht dat je gewenst gedrag aanmoedigt en ongewenst gedrag ontmoedigt. Blijkbaar zijn er veel plekken waarop statusgedrag sterk aangemoedigd wordt.

  Wilga Janssen
  De Kunst van Anders
  Ervaren Talenten

 4. Zoek de website mjon.infoteur en je vindt tools en tips voor het (ab)normaal leren omgaan met narcisten…een aanrader!!

 5. De insteek van dit onderzoek is al zo vooringenomen dat je het bij voorbaat al weg kunt gooien. Wat een tijdverspillerij. Volgende keer een onderzoek naar enge buren aan de top ?

 6. Tips en aanbevelingen aan mensen die in hun beroep (o.a. personeelsfunctionarissen) te maken krijgen met psychopaten (narcisme of manipulatie valt hier ook onder) of hun slachtoffers kun je vinden in Destructieve relaties op de schop van Jan Storms. Storms wijst juist op de gevaren van dergelijk gedrag voor de omgeving (ook op de werkvloer). Het gaat over mensen die je van nabij kent of denkt te kennen, die dit vaak heel goed weten te verbergen, vaak met destructieve invloed. Het boek geeft een goed inzicht in hoe je dergelijk gedrag kunt herkennen en hoe je er het beste mee om kunt gaan. Ik heb het met veel belangstelling gelezen.

 7. Helemaal eens met Ad.@ Het is een proefschrift dat in wetenschappelijk opzicht de toets der kritiek niet kan doorstaan. Dat daar nog een promotor voor te vinden is. ….