Standplaats Aruba: ‘hard werken’

0

Benieuwd naar ervaringen met HR en werken in het buitenland? In Standplaats HR vertelt elke maand een professional zijn of haar verhaal over HR over de grens. Deze maand: Hanneke Bosma, Staffunctionaris P&O bij een onderwijsinstelling op Aruba.

Op het dichtbevolkte en multiculturele Aruba werkt vrijwel iedereen fulltime. In de meeste sectoren op Aruba komt dat neer op een (in de wet vastgestelde) werkweek van 44 uur. Deeltijdbanen of vier-keer-negen-varianten zijn er niet of nauwelijks. Dat is een opvallend verschil met Nederland. Niet alleen is het salaris op Aruba vaak ontoereikend, ook in de beter betaalde sectoren komen parttimebanen nauwelijks voor. Werkgevers zien de parttimebaan simpelweg niet als optie. Die lange werkweken leggen  in combinatie met een hoog percentage eenoudergezinnen  niet alleen een grote druk op de individuele werknemer, maar ook op de maatschappij als geheel. Aan de andere kant is er op Aruba meer coulance als het gaat om bijvoorbeeld kinderen van school halen en privézaken regelen tijdens werktijd. Op die manier kunnen werknemers toch hun huishouding op orde houden. Wat daar ook een beetje bij helpt, is dat de arbeidswetgeving op het Nederlandse systeem is gebaseerd. Behalve dan het aantal vakantiedagen voor de Arubanen. Dat aantal is  met een zuinige 15 dagen per jaar  meer op de Amerikaanse maat gesneden.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.