Seizoenswerkers geen verplicht vast contract meer

1

Seizoenswerkers binnen de landbouwsector hebben niet meer direct recht op een vast contract na twee tijdelijke contracten. De CNV, FNV en LTO Nederlnad hebben een voorstel hiervoor ingediend bij Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Voor veel landbouwbedrijven is het momenteel nog lastig om seizoenswerkers aan het werk te houden. De regel luidt nu dat er minimaal zes maanden tussen twee tijdelijke contracten moeten zitten. Daarnaast heeft de desbetreffende werknemer na deze twee tijdelijke contracten recht op een vaste baan, volgens de invoering van de nieuwe Wet Werk en Zekerheid. Veel bedrijven zijn het hier niet mee eens omdat de oogst in de landbouw vaak al eerder komt dan deze zes maanden en het personeel is daardoor dus eerder nodig.

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft aangegeven bereid te zijn naar dit punt te kijken, mits de werkgevers en werknemers zelf met een oplossing zouden komen. LTO Nederland, CNV en FNV stellen nu voor de zes maanden die tussen twee tijdelijke contracten moet zitten, te laten vervallen. Ook willen zij graag dat bij functies die minimaal negen maanden duren, de werknemer pas na vier contracten in aanmerking komt voor een vaste baan.

Bron: NOS

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. en zelfs zonder ketenregeling blijft het een leuke materie. Zie de uitspraak van Rechtbank Den Haag van 03-04-2015 ECLI:NL:RBDHA:2015:4515