Salarisverlaging voor top TNT

0

Topman Peter Bakker van postbedrijf TNT gaat de komende jaren minder verdienen. Het bedrijf heeft de regels voor de beloningen van de top van het bedrijf aangepast en versimpeld.

Dat maakte TNT maandag bekend. Het voorstel voor het nieuwe beloningsbeleid wordt bij de aandeelhoudersvergadering voorgelegd aan de aandeelhouders.

Het basissalaris van de top van het bedrijf wordt tot en met 2012 bevroren op het niveau van 2009. De variabele beloning gaat niet meer dan 100 procent van het basissalaris bevatten. De variabele beloning zal voor 50 procent uit aandelen en voor 50 procent uit contanten bestaan.

Bakker verdiende vorig jaar 918.000 euro aan basissalaris. Hij kreeg een bonus toegewezen van 985.000, waarvan 519.000 als kortetermijnbonus en 466.000 als langetermijnbonus. In totaal verdiende Bakker vorig jaar 2,15 miljoen euro.

De bestuurders krijgen een variabele beloning als bepaalde doelstellingen zijn gehaald. Van deze doelstellingen is voortaan de helft gerelateerd aan financiële resultaten.

TNT heeft nu ook voor het eerst doelstellingen geformuleerd die de uitstoot van CO2 moeten verminderen. Het vervoersbedrijf wil de uitstoot van broeikasgassen in 2020 met 45 procent terugbrengen. Het variabele beloningsbeleid van de top van TNT is voor 15 procent gekoppeld aan deze doelstelling.

De topman zelf gaat er op basis van dit nieuwe beleid een derde op achteruit. De andere topbestuurders van TNT moeten met bijna een kwart minder genoegen nemen.

Cao TNT

Eind januari sloot TNT een principeakkoord met vakbonden over een nieuwe cao. Bakker zei maandag in een interview op CNBC dat het banenverlies bij TNT zal liggen tussen de 6500 en elfduizend. De nieuwe cao heeft betrekking op ongeveer 23.000 productiewerknemers, van wie 15.000 als postbode werken.

Lees ook:
Nieuw beloningsbeleid Shell
Nieuw beloningsbeleid ING

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.