Postbedrijven winnen geding over vaste arbeidsovereenkomsten

0

De postbedrijven Sandd en Selekt Mail hebben een rechtszaak tegen het ministerie van Economische Zaken over het verplicht in vaste dienst nemen van personeel gewonnen.

Dat maakte een woordvoerster van de rechtbank in Den Haag donderdag bekend.

Sandd en Selekt Mail hadden het kort geding aangespannen. Economische Zaken wil niet dat de harde concurrentiestrijd op de postmarkt wordt uitgevochten over de rug van de postbezorgers en eist dat de bedrijven in de loop van de tijd meer werknemers een vast contract moeten aanbieden.

10 procent in vaste dienst

Sandd en Selekt Mail zijn het niet eens met het opgelegde tempo. Zo moet per 1 april minstens 10 procent van de bezorgers in vaste dienst zijn en in 2012 80 procent. Het ministerie wilde de eis doorvoeren aan de hand van een zogeheten algemene maatregel van bestuur. Maar dat heeft de rechter nu verboden. De rechtbank vindt dat de postbedrijven en de bonden daar zelf uit moeten komen.

Sandd en Selekt Mail zijn concurrenten van TNT Post op de geliberaliseerde postmarkt. Voor de twee bedrijven is het veel duurder om mensen in vaste dienst te nemen dan om ze te laten werken op basis van stukloon, zoals nu nog gebeurt.

Het ministerie van Economische Zaken liet weten zich te beraden op de overwegingen van de rechter. ‘Voorop blijft staan dat een ‘race to the bottom’ op de arbeidsvoorwaarden in de postsector voorkomen moet worden. Dat zal inzet blijven van het kabinet’, aldus staatssecretaris Frank Heemskerk.

‘Dit is dramatisch voor de postmarkt’, stelde bestuurder Roeli Hidding van vakbond FNV. De bond had cao-afspraken gemaakt met de postbedrijven, maar deze waren in de ogen van de bond niet spijkerhard. Zij wilden dan ook graag dat de algemene maatregel van bestuur werd ingevoerd. ‘Als stok achter de deur’, aldus Hidding.

Directeur Gert-Jan Morsink van Sandd liet weten ‘buitengewoon blij’ te zijn met de uitspraak. ‘Ook wij streven naar een percentage van 80 procent in vaste dienst. Maar dan moeten bezorgers het ook zelf willen en het moet betaalbaar zijn’, aldus de directeur.

Volgens FNV ligt de bal nu weer bij de ministeries van Economische Zaken en Sociale Zaken. ‘We gaan ze vragen hoe ze het voor elkaar gaan krijgen dat meer mensen een vast contract gaan krijgen’, aldus Hidding.

De VVD vindt het goed dat de rechter heeft ingegrepen. ‘Dit geeft aan dat het kabinet op de verkeerde weg zit als nieuwe spelers op de postmarkt met onmogelijke eisen worden opgezadeld’ zegt Tweede Kamerlid Ton Elias.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.