Personeelsmanager weg bij ABN Amro om bonussen

11

Een personeelsmanager van ABN Amro, Kilian Wawoe, zegt bij de bank te zijn weggegaan vanwege de ‘bonuscultuur’.

Wawoe zegt in de Volkskrant dat de financiële crisis en het ingrijpen van de overheid niet tot veranderingen hebben geleid. Volgens hem wordt nog steeds bij vrijwel iedere grote bank gewerkt met een variabel beloningssysteem.

Wawoe was werkzaam bij de afdeling personeelszaken. Tegelijk werkte hij aan een proefschrift over prestaties van bankmedewerkers. Wawoe zegt dat hij moest kiezen tussen ,,de wetenschap die variabele beloningen afraadt” en zijn dagelijkse praktijk.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

11 reacties

 1. Het getuigt van integriteit als je waarden en normen niet bij het bedrijf waar je werkt passen en je dus een dergelijk besluit maakt. In die zin petje af. Om dan gelijk de krant op te zoeken om dit te melden lijkt een beetje jezelf op de borst te willen kloppen. Ik hoop dat Wawoe zijn beweegredenenen duidelijk aan zijn werkgever en collega’s heeft uitgelegd. Dat is nog belangrijker dan de publieke opinie.

 2. Verandering treed pas op als er mensen zijn die de daad bij het woord voegen en niet alleen maar (lees politiek) het in woord belijden. Ethisch gezien hebben we dit soort voorlopers nodig om ook aan anderen te laten zien wat wel en niet door de beugel kan. Die boodschap mag best verkondigd worden. Of wil je terug naar de tijd dat alles wat ons niet bevalt stil gehouden wordt?

 3. Wat een onzin Petra. Schijnheilig en achter de fanfare aanlopen. Dat is hier van toepassing

 4. Blijkbaar heeft deze personeelsmanager met zijn proefschrift geen burg kunnen slaan tussen het huidige beloningsbeleid en het “nieuwe”. Hij heeft als personeelsmanager gefaald. Terwijl het nu juist de kunst is om “deze” tijden te gebruiken om veranderen door te zetten en niet onnodig de media op te zoeken en deze te voorzien van nieuws om de aftoch van je eigen persoontje te hypen.

 5. Hoezo onnodig de media opzoeken?
  Van mij mogen de kranten vol staan met verhalen over integere mensen, dat geeft de burger moed en leert ons hoe het ook kan, dat is heel hard nodig in deze tijd. Heeft deze man gefaald? Het is heel moeilijk om mensen die gewend zijn aan geld of macht te veranderen, het is zeldzaam als iemand dat vrijwillig afstaat.
  Had hij dan met stille trom moeten vertrekken zodat alles op dezelfde voet door blijft gaan? Nu ontstaat er tenminste weer een discussie en is er kans dat er op den duur toch een verandering mogelijk wordt.

 6. Ook dit voorbeeld laat zien dat de huidige bestuursvoorzitter niet de beoogde veranderaar is als gepresenteerd. Dat was hij bij zijn vorige werkgever ook al niet en in de politiek is zijn loopbaan zwaar overdreven geweest. Vergeet ook niet dat de invoering van de Euro de inleiding is geweest van de financiele malaise die nu waarschijnlijk zijn hoogtepunt heeft bereikt. Deze bank en andere banken moeten nog steeds de tering naar de nering zetten, iets wat kennelijk heel traag verloopt. Zoiets van nog even een paar snelle halen (lees bonussen en andere fin. trucjes) en dan zien we wel weer. De rekening zal wel weer door de gewone burger betaald moeten worden. Omdat dit de bekende politieke zetten zijn, moeten juist ex politici niet aan het roer in het bedrijfsleven. Die hebben aan geloofwaardigheid allang ingeboet…..

 7. Goed zo dat er mensen zijn die hun nek durven uitsteken. En niet slijmen met bepaalde personen om zodoende meer geld en materieel te bezitten. Degene die zegt dat Petra achter de fanfare loopt ziet niet wat het effect is door z’n opmerking naar Petra te maken of hij misschien ook zo’n slijmbal. Petra jij hebt het goed gezien hoor!!!!!!!!!! en zoals je kunt lezen met jou nog vele andere die dezelfe mening delen. Allemaal integere oprechte mensen en geen zakkenvullers.

 8. Ben het met Jan-Jur eens dat deze P&O-er gefaald heeft onder leiding van de persoon die juist is aangesteld om schoon schip te maken met deze malafide bankpraktijken. Deze dingen konden juist plaatsvinden in een periode dat niemand naar buiten klapte omdat hij/zij dan de zwarte schaap/klokkenluider zou worden aangemerkt. En dankzij deze klokkenluiders zijn in diverse sectoren juist onfrisse zaken naar buiten gebracht. Hulde aan deze klokkenluiders en vam mij mogen er meer opstaan in dit verziekte land van ons kent ons en graaien maar.

 9. Jan van der Zanden op

  Wat een emotionele onzin wordt hier gedebiteerd. Is het tegenwoordig integer om niet mee te werken aan variabele beloningen? Is variabele beloning ineens taboe?

  Me dunkt dat excessieve beloningen bij wanprestaties inderdaad taboe zouden behoren te zijn. Dus dat Rijkman Groenink die met tig-miljoen vertrekt en de bank nooit fatsoenlijk bestuurd heeft: die had niks moeten krijgen.

  Maar iemand die gewoon goed presteert en een goede bijdrage aan de resultaten levert? Wat is daar mis mee om een extra beloning te geven. Toch?

  Of willen we nu ineens de ambtenarencultuur: je hebt een vast salaris, en het maakt niet uit of je goed, matig of helemaal niet presteert? Nee toch?

  Dus laten we even met ons gezonde verstand bij de les blijven.

 10. wat een comotie over deze personeelsmanager; alsof hij ook maar enige invloed kon hebben op het bonusbeleid bij De bank

 11. Stefan Tibben, hoofdredacteur P&Oactueel op

  Wellicht vinden jullie het aardig om mee te werken aan ons HR-onderzoek van deze maand, dat gaat over deze zaak. 5 korte vragen, de resultaten komen in P&Oactueel magazine.

  Klik hier voor het onderzoek