Payroller krijgt vaste voet aan de grond

1

Steeds meer mensen komen niet meer in dienst van het bedrijf waar ze elke dag werken, maar staan op de loonlijst bij een payrollbedrijf.

Daarmee geven bedrijven de administratieve rompslomp en de financiële risico’s van het werkgeverschap uit handen. Wel werven zij de mensen zelf.

Nu werken al zo’n 145.000 mensen via een payrollbedrijf. Volgend jaar zijn dat er 180.000, verwacht Jeu Claes, voorzitter van de VPO, de vereniging van payrollbedrijven.

De groei is de vakbonden een doorn in het oog. Zij vinden dat payrollen de rechtspositie, de arbeidsvoorwaarden en de pensioenrechten van werknemers aantast. Claes werpt die kritiek verre van zich. De bonden hebben volgens hem niet zozeer moeite met payroll, als wel met flexwerk. ,,Maar de ontwikkeling naar meer flexibele krachten is echt niet tegen te houden.”

Werknemers zijn bij een payrollbedrijf volgens Claes niet slechter af dan vaste krachten. Ze worden betaald volgens de cao van het bedrijf waarvoor ze werken en kunnen pensioen opbouwen bij het pensioenfonds van dat bedrijf, of dat van de payrollsector. Inmiddels is bijna een op de drie payrollers in vaste dienst van het payrollbedrijf.

Flexibele schil
Bij reorganisaties gaat de ‘flexibele schil’ er als eerste uit, erkent ook Claes. ,,Dat begint bij uitzendkrachten, dan zelfstandigen zonder personeel en daarna misschien de payroller.’’ Zo werkt dat nu eenmaal, vindt hij.

,,Het is ook in het belang van de payrollorganisatie dan ander werk te zoeken, want anders lopen zij inkomsten mis.” Zelf hebben payrollbedrijven geen banen, maar een deel heeft banden met een uitzendbureau.

Risico
De bonden vinden dat door payroll al het risico bij de werknemer komt te liggen. Zij zegden onlangs de cao die zij met de VPO hadden afgesloten op, omdat zij het verschijnsel payroll niet langer wilden legitimeren.

,,Een blunder”, meent Claes. Maar het heeft er wel voor gezorgd dat er nu een keurmerk komt. ,,Wij moesten wel iets doen.”

Keurmerk
VPO-leden, die samen goed zijn voor 70 procent van de omzet in de sector, moeten straks het keurmerk hebben, dat donderdag op het VPO-congres in Maarssen wordt gepresenteerd. Goed werkgeverschap en financiële betrouwbaarheid zijn daarin belangrijke pijlers.

Overheid
Payroll is overgewaaid de Verenigde Staten. ,,Het verschijnsel is in Nederland ontstaan bij de overheid. Halverwege de jaren ’80 al werd door de gemeente Rotterdam een stichting in de arm genomen die alle welzijnswerkers uitbetaalde”, vertelt Claes. Vandaag de dag is de overheid, samen met de horeca, nog steeds de grootste opdrachtgever van de payrollbedrijven.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Frank de Haan op

    Het is mij onduidelijk waarom marktwerking niet doorwerkt qua salaris omhoog als het gaat om de flexibele schil. Als het gaat om baanzekerheid etc zou het vaste personeel feitelijk minder moeten verdienen dan diegene die meer risico lopen in de flexibele schil.