JurisprudentieOvertreding arbeidstijdenwet reden voor ontbinding

0

Een werkneemster die bij twee werkgevers werkt, overschrijdt met de wettelijke maximale arbeidsduur. Een van de twee werkgevers vraagt met succes om ontbinding van de arbeidsovereenkomst.

Wat eraan voorafging

Een werkneemster is al sinds 2008 in dienst bij een stichting. Ze heeft bij deze werkgever een vast contract en een contract voor de flexpool. Daarnaast werkt ze nog voor een ander bedrijf. De stichting is daar van af het begin af aan van op de hoogte. Na een reorganisatie en een functiewisseling komt de inzet van de medewerkster opnieuw aan de orde en blijkt dat ze met haar totaal aantal werkuren bij de twee organisaties de arbeidstijdenwet overschrijdt. De stichting probeert een oplossing te vinden waarmee de wet niet wordt overschreden maar dat lukt niet. Daarom verzoekt de stichting de kantonrechter om de arbeidsovereenkomst te ontbinden en doet daarbij een beroep op de h-grond: voortzetting van de arbeidsovereenkomst leidt tot schending van de arbeidstijdenwet en kan daarom niet langer van de stichting gevergd worden.

Hoe het afloopt

De werkneemster zegt dat de werkgever vanaf het begin af aan op de hoogte was van haar andere baan dat mede daarom het verzoek tot om ontbinding moet worden afgewezen. Maar de rechter wijst de vordering van de stichting wel toe. Dat de werkneemster bij aanvang van haar dienstverband heeft gemeld dat ze nog voor een andere werkgever werkte, is geen reden om het verzoek af te wijzen. De werkgever weet nu van de schending van de wet en heeft daarop actie ondernomen. Maar dat heeft geen oplossing gebracht waarmee de overtreding voorkomen wordt. Het is ook niet gebleken dat de werkneemster te herplaatsen is zonder diezelfde overtreding te maken. De rechter oordeelt dat van de werkgever onder deze omstandigheden niet kan worden verwacht de arbeidsovereenkomst nog te laten voortduren en ontbindt de arbeidsovereenkomst onder toekenning van een transitievergoeding.

In de praktijk

Op het overtreden van de arbeidstijden wet staan forse boetes en soms zelfs strafrechtelijke vervolging. De eerste boete voor een eerste overtreding van de arbeidstijden wet is 200 euro per werknemer per overtreding. Dus de werkgever heeft er alle belang bij om de wettelijke plichten uit de arbeidstijden wet na te leven.

Uitspraak: ECLI:NL:RBROT:2017:537, 9 januari 2017

  • In samenwerking met XpertHR plaatst de redactie een praktijkvraag. Deze vraag wordt beantwoord door juristen van XpertHR. XpertHR biedt arbeidsrechtelijke informatie, juridisch advies, praktische tools, praktijkcases, checklists en meer. Geïnteresseerd? Vraag meer informatie of een demonstratie aan >>>
Lees meer over:

Over Auteur

Mr. Ingrid Kooijman is auteur bij XpertHR. Voor XpertHR Actueel houdt ze de jurisprudentie scherp in de gaten. Ze schrijft over arbeidsrecht, HRM en projectmanagement.