Ontbinding arbeidsovereenkomst met laatste redacteur in bedrijf afgewezen

0

Een werkgever die van een redacteur afwil, erkent op de zitting dat de enige andere overgebleven redacteur inmiddels vrijwillig is vertrokken.

Het verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst wordt afgewezen omdat de werkgever niet kan aantonen dat er helemaal geen werk meer is voor een redacteur.

De situatie
In deze kwestie zijn er twee procedures tegelijk aanhangig gemaakt. In de eerste, een kort geding, (link*) is de vraag of er sprake is van een arbeidsovereenkomst tussen de partijen. De kantonrechter oordelt dat er een arbeidsovereenkomst is en wijst de vordering van de werknemer tot wedertewerkstelling toe. De werkgever verzoekt tegelijkertijd om de voorwaardelijke ontbinding van de arbeidsovereenkomst met de werknemer vanwege de slechte financiële situatie van het bedrijf.

Het oordeel
Allereerst wordt vastgesteld dat de kantonrechter heeft geoordeeld dat er een arbeidsovereenkomst tussen de partijen bestaat. Nu moet worden beoordeeld of er een gewichtige reden is voor ontbinding van de arbeidsovereenkomst. De werkgever denkt dat hij door de werknemer te ontslaan, het verlies op de redactie kan  beperken tot bijna € 23.750. Er blijft dan nog één redacteur over, in dezelfde functie als de werknemer. Maar op de zitting blijkt dat die redacteur inmiddels op vrijwillige basis is vertrokken. Zonder nadere (financiële) onderbouwing, en die ontbreekt, valt niet in te zien waarom de werknemer de plaats van de vertrokken redacteur niet zou kunnen innemen. Alleen de stelling dat er überhaupt geen werk meer is voor een redacteur, is niet voldoende. De kantonrechter wijst de vordering tot voorwaardelijke ontbinding af.

LJN BL3954
Kantonrechter Groningen
Eerste aanleg
Voorwaardelijke ontbinding
15 december 2009

* Zie ook JAR2010/27 

Door mr. Ingrid Kooijman 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.