Naast een baan voor jezelf werken

3

Ongeveer de helft van de Nederlanders zou best een paar dagen per week als zelfstandige willen werken. Naast een baan in loondienst.

Dat blijkt uit Het Nationale Werkonderzoek van JobTrack.nl onder 28.153 respondenten.

Uit het onderzoek blijkt dat vooral jongeren tot 34 jaar lopen warm voor het parttime ondernemerschap: 59 procent zegt best een aantal dagen als ZZP’er te willen werken. Ook hoger opgeleiden zijn enthousiast over zelfstandig ondernemen, lager opgeleiden staan er juist minder positief tegenover.
Marco de Weerd van JobTrack.nl: ‘Jongeren en hoger opgeleiden wisselen vaker van werkgever en willen bovendien graag iets voor zichzelf opbouwen. Dat past bij de huidige samenleving en de situatie op de arbeidsmarkt. Zoveel mogelijk ervaring opdoen in een korte tijd en op die manier een uniek cv opbouwen dat in crisistijd goed van pas komt.’

Waarom wil men voor zichzelf?

Het is de vraag waarom mensen zo graag voor zichzelf willen beginnen. ‘Werknemers worden mondiger, en willen zich niet meer automatisch schikken naar de nukken van een werkgever. Ze komen op voor hun rechten en als er ontevredenheid is, zoeken ze eerder een andere oplossing. Bovendien is het zelfstandig werken steeds makkelijker, de maatschappij raakt er meer mee bekend. Ik had laatst een sollicitant voor de functie van webredacteur, die aangaf toch echt een dag in de week nodig te hebben voor allerlei eigen klussen. Dat wordt steeds normaler.’

Lang bij één baas slecht voor carrière

Ook een leven lang bij één baas werken wordt als ‘slecht voor je carrière’ wordt bestempeld. Vooral jongeren en hoger opgeleiden zijn hiervan overtuigd. ‘Ik denk dat de onzekere arbeidsmarkt daarop van invloed is geweest. Jongeren hebben in de start van hun loopbaan te maken gekregen met een crisis en daar de gevolgen van ondervonden. Dat heeft ze gevormd. Zij zetten niet alles meer op één paard in, maar willen hun talenten volop benutten.’

Kans of bedreiging voor P&O’ers?

Wanneer steeds meer mensen ook een of meer dagen zelfstandig willen werken, hoe is dat dan voor bedrijven? De Weerd: ‘Het hangt van de functie af. In sommige functies, zoals de hierboven genoemde webredacteur, kan ik me voorstellen dat het goed is. Het geeft werknemers een breder blikveld, en voor de ontwikkeling van de individuele mens is het ook goed.’
In andere functies is het waarschijnlijk lastiger: ‘In functies waar bedrijven 40 uur vragen bijvoorbeeld. Of functies waarin je met concurrentiegevoelige informatie werkt: dan is het lastig als je ook nog voor jezelf werkt. Ook wanneer bedrijven veel investeren in iemands kennis, die hij dan voor eigen gebruik inzet, kan ik me scheve gezichten voorstellen. Toch denk ik dat deze manier van denken ouderwets is. Zulk protectionisme past niet meer in deze tijd.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

3 reacties

 1. Mooi artikel. Zelf merk ik ook binnen mijn functie als account/projectmanager P&O dat de aanwas aan nieuwe kandidaten steeds meer verschillende pijlers ter ontwikkeling van zichzelf inzet. Een soort individuele branche-verbreding. Passende bij de tijd, maar vergaarde kennis door investering vanuit de organisatie waaraan de medewerker verbonden is blijft een hekel thema. Denk ook aan het ineens schijnen te delen van elkaars netwerk. Dat was niet het originele uitgangspunt van de baas.

 2. Henk Duijn, arbeids- en organisatiepsycholoog op

  Het zelfstandig ondernemerschap is fantastisch, maar vereist ook een goede planning, veel inzet en dikwijls ook het werken van veel onregelmatige uren. Het succes hebben schenkt de ondernemer veel voldoening. Wisselende inkomsten kunnen ook een rol spelen. Een eventuele partner of een gezin moet echter de inzet van de ondernemer willen accepteren. Als ondernemer heb je niet langer (last van) die ene baas, maar is iedere opdrachtgever een soort baas. Zaken die je als zelfstandig ondernemer goed moet regelen zijn verzekeringen en pensioen (het pensioensparen vereist circa 20% van het inkomen). De overheid heeft op het vlak van sociale voorzieningen voor de kleine zelfstandige ondernemer weinig geregeld (lees over de ZZP-problematiek).
  Juist zaken als verzekeringen en pensioenopbouw zijn via een (grotere) werkgever dikwijls goed geregeld. Dat betekent minder zorg voor de parttime ondernemer. Feitelijk heb je als parttime ondernemer de voordelen van een zeker inkomen en sociale voorzieningen (onder meer belangrijk voor een eventuele hypotheek) naast de mogelijkheid om bezig te kunnen zijn met je grote liefde (werken voor je eigen onderneming).
  Het parttime ondernemerschap is tot op zekere hoogte vergelijkbaar met het werken voor (minimaal) ?twee bazen?.

 3. Floor Kik-Heerebout op

  Dit artikel is mij als P&O-er in dienst en zelfstandig ondernemer (freelance trouwambtenaar) op het lijf geschreven. Ik geniet van de voordelen van in dienst zijn: collega’s, werkpatroon, zekerheid (tot op zekere hoogte) en pensioen. Daarnaast vind ik het heerlijk mijn passie voor mensen in te zetten als trouwambtenaar. Ik krijg er zoveel energie van dat ik ook weer gebruik als medewerker.