Moeders voelen druk om deeltijd te werken

3

Deeltijd werken is de nieuwe sociale norm voor moeders met jonge kinderen. Zowel fulltime werkende moeders als thuisblijfmoeders krijgen te maken met onbegrip en verwijten vanuit hun sociale omgeving.

Dat blijkt uit onderzoek van Justine Ruitenberg, onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam. Ruitenberg enquêteerde 935 moeders met een thuiswonend kind van 12 jaar of jonger over hoe ze tot hun keuzes komen op de arbeidsmarkt. Daarnaast nam ze bij 39 moeders een interview af.

Kind én carrière
Ruitenberg concludeert uit de enquêtes dat Nederlandse moeders niet zo’n vrije keuze hebben als vaak gedacht. De sociale achtergrond en mensen in de omgeving van jonge moeders hebben een grote invloed. Denk aan ouders, de partner en werkgevers. Wat Nederland vindt, beïnvloedt de arbeidskeuzes van moeders. Nederland vindt dat moeders zowel voor hun kind moeten zorgen als moeten werken aan hun carrière. Moeders laten zich door dat beeld sturen.

Economisch zelfstandig
Moeders geven aan wel tevreden te zijn met het aantal uren dat ze werken. Dertig procent van de respondenten werkt omdat zij graag economisch zelfstandig wil zijn. Maar vroeg Ruitenberg door, dan bleken deze vrouwen vaak gestimuleerd te zijn door een krachtige moeder of juist door een moeder die klaagde over het huisvrouwenbestaan. Een minderheid (42 procent) van de Nederlandse moeders heeft zich ooit gestimuleerd gevoeld het maximale uit zichzelf te halen als het gaat om hun werk.

Nederland parttimeland
Nederlanders werken van alle EU-burgers het vaakst parttime, en hebben daar ook de minste moeite mee. Dat blijkt uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat uit 2013. Volgens die cijfers werkt bijna de helft van de werkenden in ons land deeltijd. Gemiddeld ligt het aantal parttimers in de EU op 19,9 procent.

Bron: Universiteit van Amsterdam

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

3 reacties

 1. I.A.E. Koedijk op

  Ik heb zelfs bij een kinderdagverblijf te horen gekregen dat ik mijn kind geen vijf dagen per week kon plaatsen (8 jaar geleden), omdat ‘dat niet goed voor het kind zou zijn’. De druk kan dus ook van nog andere kanten komen. Ik had destijds gelukkig de mogelijkheid om naar een ander KDV te gaan.

 2. sietske dijkstra op

  De informatie over parttime werken is misleidend wanneer je de arbeidsproductiviteit per uur hierin niet betrekt. Deze ligt in Nederland bijna het hoogste in Europa. Dat kost ook inspanning!
  En natuurlijk zojn onze collectieve voorzieningen niet toereikend zodat full time werken met kinderen extra moeilijk wordt. De norm van goed moederschap bekrachtigt part time werken. Hoeveel uur werk je is een vraag die moeders elkaar regelmatig met een ondertoon stellen.
  Sietske Dijkstra

 3. Julius Patty op

  Mijn vrouw werkt fulltime. D.w.z. 10 uur betaal buitenshuis en 30 uur ‘onbetaald’ binnenshuis. Het is maar hoe je het bekijkt!!