‘Luchtverfrisser’ Kamp lost frustratie flexroute niet op

0

Werkgevers mogen alleen in uitzonderlijke gevallen werknemers vervangen door flexwerkers. Volgens de bonden krijgt deze ‘flexroute’ echter steeds meer ruimte. Minister Kamps poging deze onrust weg te nemen, lijkt niet geslaagd.

John Kerstens, voorzitter van FNV Bouw in de Volkskrant. ‘We krijgen veel signalen uit de bouwwereld (…). Werkgevers ontslaan vast personeel om hen te vervangen door flexwerkers, of zeggen dat het vaste personeel alleen terug mag komen als flexwerker.’

Misbruik flexroute
Dit probleem lijkt niet alleen in de bouw te leven, aldus Kerstens. “Ook uit andere sectoren krijgt FNV geluiden dat werkgevers ‘misbruik’ maken van deze flexroute. ‘Zzp’ers en uitzendkrachten kunnen voor werkgevers goedkoper zijn, bedrijven hoeven zich zo niet aan de cao te houden, of bijvoorbeeld pensioenpremie af te dragen.’

Verschil van mening
Volgens uitkeringsinstantie UWV komt het een keer in de twee weken voor dat een werkgever een ontslagverzoek indient en op oneigenlijke gronden kiest voor deze flexroute. De vakcentrales stellen dat ‘deze uitholling van het ontslagrecht’ veel vaker voorkomt, aldus de Volkskrant.

Regel steeds soepeler uitgelegd
Een werkgever mag alleen in uitzonderlijke gevallen werknemers vervangen door flexwerkers. Er moet dan sprake zijn van structureel te veel personeel in verhouding tot de hoeveelheid werk, en het bedrijf moet kunnen aantonen dat het anders niet kan concurreren. De bonden hebben het idee dat deze regels steeds soepeler worden toegepast door het ministerie en uitkeringsinstantie UWV. Het UWV toetst de ontslagaanvragen.

Luchtverfrisser
Minister Kamp (Sociale Zaken) en de werkgevers gaven eerder deze maand, in een reactie op de onrust, aan dat het ontslagrecht niet anders wordt toegepast. Het ministerie gaf wel toe dat de interpretatie van deze ontslagregels per regio verschilt. De brief die Kamp vorige week naar de Kamer stuurde over hoe de regels geïnterpreteerd moeten worden, heeft kwaad bloed gezet bij de bonden. “Kamp schrijft mooie woorden over dat je de regels niet oneigenlijk mag gebruiken, maar vervolgens doet hij niets om dat te voorkomen. Deze constructie stinkt en het kabinet spuit er wat luchtverfrisser over en doet net alsof het is opgelost”, zegt Kerstens in de Volkskrant.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.