‘Loonstrook kan niet zomaar vereenvoudigd worden’

0

Het loonstrookje is mede zo ingewikkeld door de complexe wet- en regelgeving die er achter zit. De salarisstrook kan dus pas eenvoudiger als diverse wetten worden aangepast.

Dat zegt salarisdeskundige Dik van Leeuwerden (manager van het Kenniscentrum wet- en regelgeving bij ADP Nederland) in reactie op het bericht dat het loonstrookje in de toekomst eenvoudiger zal worden. Staatssecretaris De Jager (Financiën) verkondigde eerder deze week dat er één bedrag aan loonbelasting op komt te staan. Ook zouden de premies voor sociale verzekeringen van het overzicht verdwijnen.

Een simpeler en duidelijker wetgeving kunnen Van Leeuwerden en zijn werkgever ADP natuurlijk alleen maar toejuichen. ‘Al vermeldt de loonstrook natuurlijk wel meer dan alleen de heffingen van de Belastingdienst. Alle inhoudingen op het loon, zoals belastingen en premies, moeten op de loonstrook vermeld staan. We zijn verplicht dit gespecificeerd te vermelden. De loonstrook kan dus pas eenvoudiger als diverse wetten worden aangepast.’

Aan de andere kant is de loonstrook ook gecompliceerd doordat werkgevers het personeel op verschillende manieren willen en moeten belonen. ‘De auto van de zaak, onkostenvergoeding, onregelmatigheidstoeslag en extra loon voor overwerk zie je er allemaal op terug. Verder hebben we nog de pensioenpremies en cao-, branche- en bedrijfsspecifieke regelingen. Door de inhoudingen vanuit de overheid op één hoop te vegen ben je er dus nog niet. Er zullen altijd meerdere inhoudingen te zien blijven op de loonstrook, afhankelijk van met hoeveel regelingen werkgever en werknemer te maken hebben.’

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.