LinkedIn-contact in strijd met relatiebeding

7

Een sales-director die na zijn uitdiensttreding contact opneemt met een oude zakenrelatie, moet 10.000 euro betalen omdat hij het relatiebeding overtreedt.

Dat blijkt uit jurisprudentie van de rechtbank in Arnhem.

De zaak in het kort:

Kort na zijn ontslag trad de werknemer in dienst bij een concurrerende onderneming. Bij het ontslag was een relatiebeding afgesproken, met een boeteclausule (op overtreding daarvan) van 10.000 euro. Op grond van dit beding was het de werknemer verboden om gedurende een jaar contact te hebben of te onderhouden met een aantal met name genoemde relaties van de werkgever. Toen de oud-werkgever op LinkedIn een standaard notificatie zag staan dat de oud-werknemer contact met een van zijn zakenrelaties had opgenomen (ABC is now connected to XYZ, 24 minutes ago), maakte hij daarvan een printje en spande een kort geding aan. De werkgever vroeg aan de rechter in hoeverre dit contact uitgelegd moest worden als een overtreding van het relatiebeding.

Uitspraak

Hier bestond volgens de rechter geen twijfel over. Met een korte motivering concludeerde de rechter dat de oud-werknemer in overtreding was en de contractuele boetesom van 10.000 euro moest betalen.

Hardleers

Arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen is verbaasd door de uitspraak: ‘De gedachte achter het relatiebeding is dat je niet alle zakelijke relaties van je oud-werkgever wegkaapt en ze een commercieel voorstel doet. Daar lijkt in het geval van het accepteren van een LinkedIn-verzoek nou niet direct sprake van.’
Toch zijn er in deze zaak wel omstandigheden waarvoor Van Gelderen begrip kan opbrengen: ‘Deze meneer had het relatiebeding al tweemaal eerder geschonden bij dezelfde werkgever. Hij had dus min of meer al een waarschuwing van de rechter gehad in de vorm van een boete van 20.000 euro. Als je dan zo opzichtig nog een keer de fout in gaat, kan ik me indenken dat een rechter zo’n uitspraak oplegt. Hij was blijkbaar wel heel erg hardleers.’
In een andere zaak, waarbij het overduidelijk is dat een oud-werknemer zich van geen kwaad bewust is, kan Van Gelderen zich voorstellen dat een rechter iets soepeler is met het accepteren van een LinkedIn-verzoek.

Beide kanten

Eigenlijk valt voor beide kanten wel wat te zeggen, vindt Van Gelderen: ‘Volgens de strikte interpretatie maakt het niet uit of je contact hebt via telefoon of internet. Contact is contact. Maar de soepele interpretators zeggen dat het leven in een netwerkmaatschappij, waarbij iedereen met iedereen de hele dag in verbinding staat, wel heel erg lastig wordt op deze manier.’
Hij vraagt zich dan ook af in hoeverre het voor werkgevers nog houdbaar is om in de toekomst te blijven werken met relatiebedingen: ‘Juist omdat heel Nederland contact met elkaar heeft. De vraag is of het nog houdbaar is; ik denk uiteindelijk niet.’

Basti Baroncini, redacteur P&Oactueel.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

7 reacties

 1. Katrien de Graaf op

  Wat ik me dan afvraag is wat als je al reeds gelinkt bent met relaties van je oud-werkgever. Moet je in overeenstemming met je relatiebeding deze contacten dan uit je netwerk verwijderen?

 2. Ik ben het er helemaal mee eens dat dit soort relatiebedingen niet meer van deze tijd zijn. Iedereen staat met iedereen in verbinding. Wel kunnen er natuurlijk afspraken gemaakt worden over het omgaan met vertrouwelijke informatie.

 3. John Jeckmans op

  en wat gebeurt er als je (zoals ik) zo’n 15.000 eerstelijns contacten in een relatie inbrengt. kan dit ook de andere kant op werken?

 4. Volgens mij is het als werkgever verstandig om een linkedin upgrade te maken om de discussie te vermijden. Als werkgever kun je een linkedin platform maken waarbij nieuwe contacten in dit platform komen en medewerkers onderling hun contacten ‘delen’.

 5. Wat als je nou een dergelijk contact treft op een borrel, bijeenkomst of het voetbalveld?
  Duidelijk is dat bedrijven en de rechterlijke macht (nog) niet weten om te gaan met social media. Nieuwe tijden vragen om nieuwe aanpak.

 6. En volgens mij is bij zo’n notificatie nieteens duidelijk wie nou wie toegevoegd heeft. Stel dat een van de relaties die ex-werknemer heeft toegevoegd, dan ligt het initiatief bij de relatie. Moet de ex-werknemer dan op Decline drukken omdat in de aov verboden is om op Accept te drukken op op linkedin? Nee hoor, dit gaat volgens mij zn doel voorbij. Als die ex-werknemer echt relaties wilde meenemen dan kan ie dat telefonisch, via mail, persoonlijk, per postduif doen. Dus waarom Linkedin ineens zo doorslaggevend is, is mij een raadsel. T gaat om het resultaat. Is betreffende relatie over gegaan naar het nieuwe bedrijf van de ex-werknemer? zo nee, lekker loslaten..

  En daarbij…. Mensen verwijderen op linkedin… is mij nog niet gelukt!

 7. Diana Boersma op

  Het is ook van de gekke dat dit niet meer mag. Als LinkedIn er niet was geweest kraaide er geen haan naar!
  Een ander negatief item is het feit dat bij elke sollicitant de werkgever gaat surfen op netwerksites en cracks heeft om in je profiel van msn/hyves en facebook te kunnen. Daar valt of staat dan ook meteen je sollicitatie mee.

  Ik raad iedereen aan: hou je profielen zuiver en als je een ei kwijt wilt doe dat dan via een chat of emailtje. Of beter nog, een gratis bel abonnement dan kun je of overdag of ’s avonds die persoon bellen. Als het niet/nergens zwart op wit staat kunnen ze je ook niets maken.