Kamp wil effect ontslaginstructie bijhouden

0

Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) wil komend halfjaar bijhouden wat de effecten zijn van een nieuwe werkinstructie voor uitvoeringsinstituut UWV over het verlenen van ontslagvergunningen.

Maar de toezegging van de VVD-minister lijkt niet voldoende om zorgen bij een Kamermeerderheid weg te nemen. Gedoogpartner PVV van het minderheidskabinet van VVD en CDA diende met steun van PvdA en SP een motie in tegen de nieuwe werkinstructie. Deze motie wordt naar verwachting ook gesteund door GroenLinks en D66.

‘Via de achterdeur’ 
Kamp benadrukte het ontslagrecht ,,niet via de achterdeur op te rekken”, maar dat de werkinstructie helderheid moet geven over toepassing van bestaande regels. Volgens hem krijgen werkgevers soms van het UWV een ontslagvergunning voor vast personeel om het werk vervolgens te laten doen door uitzendkrachten en andere flexkrachten, maar worden de regels nog per regio verschillend toegepast. Hij wil graag eenheid smeden.

Geen verruiming 
De minister zei te hopen dat hij de Kamer heeft weten te overtuigen van de noodzaak hiervan. Mocht de motie van PVV-Kamerlid Ino van den Besselaar toch worden aangenomen, dan wil hij in de nieuwe uitvoeringsinstructie nadrukkelijk formuleren dat het geen verruiming van het Ontslagbesluit betekent.

 
 

 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.