‘Investeer in flexkrachten als kostenbesparing

1

Met de aanpassing van de Ziektewet staan werkgevers voor de uitdaging beter, en vooral sneller, te interveniëren bij ziekte van tijdelijke werknemers. ‘ Door eerder in te grijpen en niet te wachten tot een medewerker uitvalt, voorkom je veel extra kosten en ergernis’ .

Dat stelt Paul Edauw, woordvoerder van re-integratiebedrijf DoeMee. Volgens hem zijn nog lang niet alle werkgevers op de hoogte van de modernisering van de Ziektewet. ‘Wij ervaren veel onwetendheid hierin, zowel bij grote als kleine ondernemingen. Als re-integratie- en loopbaanprofessionals zien wij het daarom als onze taak ondernemers daarvan op de hoogte te stellen. Want de financiële gevolgen van deze wetswijziging kunnen enorm zijn.’

Volgens Edauw zullen bedrijven terughoudender zijn in het aannemen van tijdelijke krachten. Dit blijkt ook uit een peiling onder bezoekers van de website van P&Oactueel. Van de 65 bezoekers die een online vragenlijst hebben ingevuld, verwacht 35 procent minder beroep te gaan doen op flexkrachten als gevolg van de wijzigingen in de Ziektewet. Edauw noemt dit zonde. ‘Flexwerken in tegelijkertijd de toekomst. Het zou zonde zijn deze vorm van werken in de ban te doen. Daarom is het zaak dat werkgevers hun houding aanpassen tegenover tijdelijke krachten.’ Het advies van Edauw: ‘Laat een tijdelijke kracht meelopen in het reguliere circuit als het gaat om zaken als opleiding of loopbaanoriëntatie. Betrek hen volop bij het bedrijf. En als ze eenmaal uit dienst zijn: blijf contact houden zolang er nog geen nieuwe werkgever in beeld is. Geef aandacht. Of dat tijd en geld kost? Natuurlijk, maar goed werkgeverschap betaalt zich uiteindelijk dubbel en dwars terug.’

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Michel den Daas op

    Helemaal eens! Veel werkgevers denken nog erg bekrompen en conservatief als het om flexwerk gaat. Als werkgever moet je juist in deze tijd snel kunnen anticiperen op veranderingen en die gaan sneller dan ooit! Dat kan met flexkrachten, zoals freelancers, ZZP-ers en uitzendkrachten!