‘Hypotheek ook voor flexwerkers’

4

Mensen met een tijdelijk contract moeten ook een hypotheek kunnen krijgen. Nu de arbeidsmarkt zodanig aan het veranderen is, moeten banken niet meer naar baanzekerheid kijken maar naar werkzekerheid.

De Vereniging Eigen Huis (VEH) bevestigde berichtgeving hierover in het AD maandag

Momenteel is een vaste baan normaal gesproken nog een voorwaarde voor een nieuwe hypotheek. Maar de belangenvereniging voor eigenwoningbezitters wijst erop dat werknemers vorig jaar vrijwel alleen nog tijdelijke contracten aangeboden kregen en slechts 2000 mensen een vast arbeidscontract. Een fundamentele verandering van de arbeidsmarkt, signaleert VEH-directeur Rob Mulder.

,,Werkgevers willen meer flexibele krachten en pleiten voor versoepeling van ontslagrecht. Werknemers kiezen er vaker voor om na 6 jaar van baan te veranderen of zzp’er te worden”, zegt Mulder. Vaste contracten zullen daarom steeds meer een schijnzekerheid bieden. Tegelijkertijd neemt het aantal tijdelijke contracten toe. De hypotheekregels zullen daarop aangepast moeten worden, vindt de VEH, die zich daarin gesteund ziet door regeringspartijen VVD en CDA.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

4 reacties

 1. Ron Ladage op

  Wanneer de narigheid aan het licht komt, dan komen we in actie. Of zoals het spreekwoord zegt: wanneer het kalf verdronken is dempen we de put! Waren het niet de banken die risicovolle hypotheken in de VS kochten en daar dachten schatrijk mee te opworden. Toen die luchtkastelen ineens verdwenen kostte het ons de economie en konden de belastingbetalers bijspringen in het verlies. Er werd meer dan 50 miljard geleend aan de banken, zodat deze eerst zorg konden dragen dat alle bonussen aan de managers werden uitbetaald, want dat is de eerste zorg van deze ?heren?.
  Toen moesten de banken tegen 8 % rente de leningen gaan terugbetalen en een heel eenvoudig rekensommetje leert je dat die rente hoger is, dan wat ze aan hypotheken kunnen vangen.
  Dus heel snel een plannetje gemaakt, tweeverdieners geldt niet meer, we nemen ??n inkomen en vermenigvuldigen dat met factor 3 + 10 % extra en dat is de maximale hypotheekhoogte.
  De gemiddelde Nederlander zit rond de 30.000 Euro dus afgerond kun je als starter een ton lenen.
  Waar staan die huizen te koop?
  Dus de banken dragen zorg voor de huidige situatie op de woningmarkt.
  De werkgevers misbruiken ook de crisis om zorg te dragen dat het oude systeem van dagloners weer terugkomt.
  Kortom de regering doet totaal niets aan de situatie, blijft vertellen (misschien geloven ze het zelf wel) dat ouderen tot 67 jaar moeten doorwerken en menen dat 55 jarigen zo aan een baan kunnen komen.
  Eindelijk logenstraffen de UWV cijfers de onkunde van politici (goed lezen Alexander van D?66) dat werkgevers helemaal niet op deze groep zitten te wachten.
  Kortom de woningmarkt is kapot gemaakt, nu nog de hypotheekaftrek veranderen en dan weet je zeker dat een grote groep huizenbezitters failliet gaan, goed voor de economie, kunnen we misschien ontwikkelingshulp vanuit het buitenland gaan krijgen.
  Dit is wat cynisch geschreven alleen jammer dat het wel waar is.
  Dus beste burgers komen er weer verkiezingen stem gerust op een politieke partij, je wordt toch niet gehoord! En het maakt niets uit of het links of rechts is, deze mensen zijn al jaren het contact met het echte leven kwijt!

 2. Nee, dan de Belgen, die lachen zich rot:
  – een tijdje geen regering betekent ook even geen nieuwe, ondoordachte initiatieven ter bevordering van zgn. marktwerking in sectoren waar dat helemaal niet aan de orde is;
  – burgers de eigen staatsschuld laten opkopen betekent goedkoop geld voor de staat en een mooie rente voor de consument;
  – directe belasting op tabak etc. is een prima toepassing van het principe ‘de vervuiler betaalt’;
  – beetje meer belasting zorgt ervoor dat de hogere inkomens hun aandeel leveren in de opvang van de recessie.

  1 Telefoontje naar Di Rupo en de heren zijn klaar met hun Catshuisoverleg!