Herenakkoord over bonussen bankiers

0

Minister Wouter Bos van Financiën heeft maandag een herenakkoord over matiging van de bonussen gesloten met de top van de Nederlandse financiële sector.

Bos sprak de afgelopen maanden meermalen zijn boosheid en frustratie uit als bleek dat er weer bonussen of extra beloningen waren uitgereikt bij Nederlandse banken, ook de instellingen die met miljarden overheidssteun overeind waren gehouden. De Tweede Kamer gaf Bos half februari opdracht afspraken te maken in de vorm van een herenakkoord. Dat ligt er nu.

Gematigd beloningsbeleid

Doel van het herenakkoord is het herstel van het vertrouwen van het publiek in de financiële sector. Die belooft nu zich te houden aan een ‘duurzaam en gematigd beloningsbeleid’.

In het herenakkoord beloven bankiers en verzekeraars af te zien van beloningssystemen die aanzetten tot het nemen van ‘onverantwoordelijke risico’s gericht op louter korte termijn en aandeelhouderswaarde’. Ook zal de salarisstijging gedurende de financiële crisis aan de top van een bedrijf niet meer zijn dan bij de rest van het personeel.

Bij de door de overheid gesteunde ondernemingen ziet de raad van bestuur af van variabele beloningen over 2009 en zal ook bij het senior management ‘de grootst mogelijke terughoudendheid’ worden betracht met variabele beloningen. Vertrekvergoedingen bedragen maximaal één jaarsalaris.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.