Geen contractverlenging vanwege zwangerschap bij verschillende bedrijven

0

Verschillende bedrijven zijn door het College voor de Rechten van de Mens op de vingers getikt omdat zij het contract van hun zwangere werkneemsters niet wilden verlengen. We bespreken hier twee cases.

De eerste organisatie is ArboNed. Hoewel ArboNed stelde dat het niet verlengen van het contract het gevolg was van bedrijfseconomische redenen, oordeelde het College voor Rechten van de Mens anders.

De situatie

De vrouw komt in 2011 in dienst bij ArboNed op basis van een jaarcontract. Na een positieve evaluatie in 2012 wordt haar contract met een jaar verlengd. Vervolgens vertelt de vrouw aan haar werkgever dat zij zwanger is, waarna zij zich in februari 2013 ziek meldt. In maart wordt haar verteld dat haar contract vanwege bedrijfseconomische redenen niet verlengd wordt. In 2013 is er geen evaluatie geweest, maar er is aan de werkneemster wel gemeld dat ook de evaluatie in 2013 positief zou zijn geweest.

Het College voor de Rechten van de Mens oordeelt dat er onderscheid wordt gemaakt op basis van geslacht, bij het niet verlengen van het contract van de vrouw. Dit is verboden. Onderscheid op grond van zwangerschap is een vorm van direct onderscheid op grond van geslacht en is dus ook verboden. Hoewel ArboNed stelt dat het niet verlengen van de arbeidsovereenkomst niets te maken heeft met de zwangerschap van de werkneemster, maar met bedrijfseconomische redenen, ziet het College dat anders.

De vrouw werd tijdens haar zwangerschapsverlof namelijk wel vervangen. Ook stonden er twee vacatures open voor de functie van de vrouw. Daarnaast zijn er twee collega’s van de vrouw opgestapt, waarvan er één is vervangen dor iemand van buiten de organisatie. Het College oordeelt dat deze feiten tegen het argument pleiten dat de bedrijfseconomische omstandigheden van ArboNed de reden waren voor het niet verlengen van het contract van de vrouw.

Facility Service B.V.

Ook Facility Service B.V. is door het College van de Rechten van de Mens op de vingers getikt voor het maken van onderscheid op basis van geslacht bij een zwangere werkneemster. Deze organisatie meldde echter expliciet dat de vrouw geen vast contract zou krijgen vanwege de komst van haar eerste kindje. In een verslag van het gesprek met deze werkneemster is te lezen: ‘Het is namelijk al eerder gebleken dat medewerkers in de back-up pool met pasgeboren kindjes niet meer presteren volgens het niveau dat voor de functie nodig is. Dit is dan ook de voornaamste reden om je arbeidsovereenkomst niet over te zetten naar een contract voor onbepaalde tijd.’

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.