Eenzijdig wijzigingsvoorstel

0

Mag een werkgever eenzijdig andere werkzaamheden aan de werknemer opdragen?

 

Dat hangt sterk af van de omstandigheden van het geval. Als het gaat om dezelfde soort werkzaamheden, dan kan dat onder het instructierecht van de werkgever vallen en is de werkgever gerechtigd om dit eenzijdig te bepalen. Als het gaat om andersoortige werkzaamheden, dan zal sneller sprake zijn van een eenzijdige wijziging van een arbeidsvoorwaarde, waarvoor  zonder eenzijdig wijzigingsbeding  de instemming van de werknemer nodig is.

Als de werknemer weigert in te stemmen, kan met behulp van de drievoudige redelijkheidstoets worden bepaald of de wijziging wel of niet mag worden doorgevoerd. Bekeken moet worden of de werkgever een redelijk belang heeft bij de wijziging; dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als de werkzaamheden als gevolg van een noodzakelijke reorganisatie of gewijzigde vraag uit de markt zijn gewijzigd. Als dat het geval is, zal moeten worden gekeken of het wijzigingsvoorstel van de werkgever redelijk is.

Stel dat de werkgever de wijzigingen zo beperkt mogelijk heeft gehouden, of hij geeft de werknemer een redelijke overgangsperiode, dan kan dat betekenen dat het voorstel redelijk is. Vervolgens moet nog worden gekeken of de werknemer de voorgestelde wijziging in redelijkheid mocht weigeren.

De Xpertise-artikelen zijn eerder gepubliceerd in de gelijknamige rubriek in P&Oactueel Magazine

f& Meer Xpertise »

MEER WETEN?

Op XpertHR.nl vindt u uitgebreidere informatie over verschillende arbeidsverhoudingen met voorbeelddocumenten, checklists, et cetera.
CONTACT
XpertHR.nl is dé HR Antwoordbank. Bent u geïnteresseerd in XpertHR? Vraag dan een demonstratie aan op www.xperthr.nl of bel (020) 515 9123.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.