Een survivalgids voor HR bij rampen

0

Strategieën en tips om om te gaan met onvoorziene omstandigheden

De vulkanische as inspireerde afgelopen week vele auteurs tot het schrijven van rampenstukken. Daar was ook wel aanleiding toe. Veel zakenreizigers zagen hun vlucht gecancelled worden of zaten vast in vreemde oorden. Ook werknemers keerden te laat terug van vakantie. Welke HR-afdeling is op zulk soort calamiteiten voorbereid?

 

 

 

 

 

 

Vier strategieën om om te gaan met tegenslag:

  • Zorg voor back-up en alternatieven: verandering is het nieuwe normaal. Flexibiliteit van organisatie en geest is dan gewenst. Zorg dus voor een plan B, ook al is dit van tevoren niet altijd te testen.
  • Communicatie: zorg dat er verschillende manieren mogelijk zijn om te communiceren. Telefoon, e-mail, sociale media, interne systemen. Informatie moet snel (en naar iedereen) verspreid kunnen worden.
  • Samenwerking: menselijke relaties, commitment en vastberadenheid zorgen voor een snel herstel. Als medewerkers om elkaar geven, betrokken zijn, de vrijheid krijgen om te handelen en gemeenschappelijke doelen hebben, kunnen ze snel handelen en goed presteren. 
  • Waarden en principes: heldere, duidelijke waarden en uitgangspunten opereren als een gids om beslissingen te nemen, zodat stroperige bureaucratie wordt vermeden. Medewerkers weten wat ze moeten en kunnen doen en hoeven niet te wachten op toestemming.

Flexibiliteit, communicatie en autonomie vormen steeds de ruggengraat van deze strategieën.

Lees de artikelen:
Four Strategies for Coping with Disruptions »
HR Worst Case Scenario Survival Guide »

Meer Mediascan »

 

 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.