Duur concurrentiebeding te lang: vergoeding of beding laten vervallen

0

Een concurrentiebeding dat net zo lang duurt als het dienstverband vindt de rechter in dit geval wel wat lang. Maar de werkgever heeft ook een groot belang bij het beding. Als de werkgever de werknemer toch aan het beding wil houden, moet hij de werknemer een maandelijkse vergoeding betalen.

De situatie

Een werknemer neemt na twee jaar dienstverband ontslag. Hij wil voor een concurrent gaan werken waar hij meer kan verdienen, een breder, internationaal werkveld heeft, betere secundaire arbeidsvoorwaarden (auto, meer vrije dagen) en meer opleidings- en doorgroeimogelijkheden. De werkgever laat weten dat hij de werknemer zal houden aan het concurrentiebeding. Volgens dit beding mag de werknemer niet binnen twee jaar op hetzelfde werkterrein, met dezelfde operationele regio (minimaal heel Nederland) werken als zelfstandige of bij een concurrent. Op overtreding staat een boete van € 500 per dag. De werknemer besluit niet bij de concurrent te gaan werken maar bij een werkgever buiten de branche. Daar verdient hij ruim € 700 per maand minder.

De vordering

De werknemer vordert in een kort geding o.a. schorsing van het concurrentiebeding. De kantonrechter wijst die vordering af. In een gewone procedure bij de kantonrechter vraagt de werknemer het beding buiten werking te stellen, het beding in tijd of regio te beperken dan wel een schadevergoeding toe te kennen van bijna € 30.000. Hij leidt namelijk schade door het inkomensverlies van circa 7%. De werknemer is van mening dat de positie van de werkgever voldoende wordt beschermd door het relatiebeding. De werkgever vindt hij een groot belang heeft bij de handhaving van het concurrentiebeding, onder andere omdat de werknemer hoog in de organisatie zat en de hele bedrijfsstrategie kent. Hij heeft ook zelf ontslag genomen.

Het oordeel

De kantonrechter is het met de werkgever eens dat hij een groot belang heeft bij de handhaving van het beding. Het handhaven benadeelt de werknemer niet onredelijk vergeleken met het belang van de werkgever. De werknemer was op de hoogte van het beding en heeft vervolgens zelf ontslag genomen. Maar het beding is inderdaad ruim opgezet en heeft verstrekkende gevolgen. De duur is ook langer dan het dienstverband heeft geduurd. De rechter overweegt dat de kennis van producten, relaties en de bedrijfsstrategie snel veroudert. Daarnaast is er nog het relatiebeding. Als de werkgever de werknemer wil houden aan het beding dan moet zij hem wel een vergoeding betalen. De werkgever kan dan zelf beoordelen of zijn belang groot genoeg is om de werknemer ook in het tweede jaar aan het beding te houden. Als hij dat vindt dan moet hij in het eerste kwartaal € 500 per maand, in het tweede kwartaal € 750 en in het derde en vierde kwartaal € 1000,- per maand als vergoeding aan de werknemer betalen.

JAR 2009/226
kantonrechter Sittard
eerste aanleg – enkelvoudig
08 juli 2009

Door mr. Ingrid Kooijman

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.