DNB gaat scherper kijken naar beloningen

0

De Nederlandsche Bank (DNB) gaat scherper kijken naar het beloningsbeleid van banken. Van de financiële crisis is geleerd dat er een relatie is tussen excessieve beloningen en risico’s die een bank loopt.

Dat zei DNB-president Nout Wellink maandag voor de commissie-De Wit, die onderzoek doet naar de oorzaken van de kredietcrisis. ,,Dit wordt een belangrijke peiler onder het prudentieel beleid. We hebben gezien dat er onder omstandigheden verkeerde impulsen vanuit kunnen gaan”, zei hij over de beloningen bij banken.

DNB moet als toezichthouder in de gaten houden of banken solide genoeg zijn. Volgens Wellink is door de politiek en centrale banken lang ontkend dat beloningssystemen invloed kunnen hebben op de mate van risico’s die een bank loopt. Veel bonussen voor bankiers waren gebaseerd op prestaties op korte termijn, waardoor ze mogelijk aangemoedigd werden om meer risico te nemen.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.