Deeltijd-WW mogelijk gekoppeld aan beloning

0

Mogelijk wordt de deeltijd-WW verlengd onder de voorwaarde dat straks alleen nog bedrijven deze steun krijgen waar geen loonsverhogingen en bonussen worden toegekend.

Dat is een optie die demissionair minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) momenteel bespreekt met werkgevers en de vakbeweging.

Dat heeft een woordvoerster van Donner woensdag gezegd. Het is nog onzeker of de WW-steun die bedoeld is om vakkrachten met de economische crisis binnen de bedrijven te houden, daadwerkelijk wordt verlengd. De bedoeling is dat hierover vrijdag in de ministerraad een besluit wordt genomen.

Volgens de huidige planning loopt de deeltijd-WW per 1 april af. Maar de Tweede Kamer heeft Donner gevraagd te onderzoeken of de regeling langer kan doorlopen, omdat naar verwachting nog behoorlijk wat geld over is van het beschikbare budget van 950 miljoen euro.

Via deeltijd-WW kunnen bedrijven met behulp van werkloosheidsuitkeringen hun personeel tijdelijk minder laten werken. Zowel werkgevers als vakbonden zijn bijzonder positief over de regeling, omdat onnodige ontslagen voorkomen zouden worden. Veel bedrijven die een beroep doen op de steun, hadden voor de crisis moeite om geschikte werknemers te vinden en zijn bang straks hetzelfde probleem te hebben bij een aantrekkende vraag.

Dat Donner bij een verlenging van de WW-steun overweegt naar de beloning te kijken, komt door klachten van vakbonden over bedrijven die na gebruik van de eerdere regeling voor werktijdverkorting bonussen uitkeerden aan de leiding. De minister vindt behalve bonussen ook loonsverhogingen niet passen als bedrijven wegens de crisis steun vragen van de overheid. Een gematigde loonontwikkeling is volgens hem belangrijk voor behoud van werkgelegenheid.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.