Concurrentiebeding ongeldig door functiewijzigingen

0

Een concurrentiebeding kan zijn geldigheid verliezen na een ingrijpende functiewijziging. Voorwaarde is dat het beding daardoor zwaarder gaat drukken op de werknemer. Dat bepaalde de Hoge Raad al in 1979. In 2007 scherpte de Hoge Raad dit ‘zwaarder drukken’ aan. Niet alleen de ingrijpende functiewijziging is van belang, het concurrentiebeding moet de werknemer ook belemmeren op de arbeidsmarkt wil het ongeldig worden verklaard. De kantonrechter volgt deze redenering ook in het onderstaande geval.

De situatie

De werknemer in kwestie kwam in dienst als accountmanager. Hij werd een kleine vier jaar later Bussiness Unit Manager – een zwaardere functie – en nog een jaar later consultant. In deze laatste functie werd hij van zijn managementtaken ontheven. Een jaar later nam hij ontslag om bij een ander bedrijf aan de slag te gaan. Zijn eerste arbeidsovereenkomst bevatte een concurrentiebeding  dat hem verbood binnen een jaar na ontslag werk te verrichten voor een gelijksoortig bedrijf.

Het oordeel

De werkgever vindt dat de werknemer zijn concurrentiebeding overtreedt door in dienst te treden bij een concurrent en stapt naar de kantonrechter. De kantonrechter denkt er echter anders over. Die stelt dat het concurrentiebeding zwaarder is gaan drukken op de werknemer door de functiewijzigingen die bij het sluiten van de eerste arbeidsovereenkomst niet te voorzien waren. Daarbij komt dat niveau en het salaris van de twee laatste functies zodanig zijn dat handhaving van het concurrentiebeding de werknemer te veel zou belemmeren bij het vinden van een nieuwe, gelijkwaardige baan.

Zwaarder drukken van concurrentiebeding

Veranderingen in een arbeidsovereenkomst hebben soms tot gevolg dat een bestaand concurrentiebeding zogezegd ‘zwaarder gaat drukken’ op de werknemer. Een concurrentiebeding belemmert de werknemer dan in zijn nieuwe functie meer om een gelijkwaardige baan te vinden dan in zijn oude functie. Een concurrentiebeding kan ook zwaarder gaan drukken doordat het  een groter bereik krijgt door een bedrijfsovername of de uitbreiding van het aantal vestigingen van het bedrijf. Bij het beoordelen van de geldigheid van een concurrentiebeding na een functiewijziging is dus niet alleen de ingrijpende functiewijziging van belang maar ook de positie van de werknemer op de arbeidsmarkt.

Nieuwe arbeidsovereenkomst?

Is er sprake van een geheel nieuwe arbeidsovereenkomst, dan moet een concurrentiebeding opnieuw gesloten worden. Gaat het om andere, kleine veranderingen en kun je niet van een nieuwe arbeidsovereenkomst spreken dan blijft een concurrentiebeding over het algemeen van kracht. Toch is het verstandig om bij elke wijziging  te checken of het concurrentiebeding nog past bij de huidige (nieuwe) situatie.

Bron: LJN BH 5957
Kantonrechter Arnhem
Procedure: kort geding
Datum: 19-02-2009

Door mr. Ingrid Kooijman

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.