Bonussen beursgenoteerde bedrijven schieten omhoog

2

De kortetermijnbonussen bij beursbedrijven zijn in een jaar tijd 45 procent gestegen. Het verband tussen de stijging en de winst van de bedrijven is zoek, aldus adviesbureau Berenschot.

Ook de relatie tussen de bonussen en de beurskoers is zoek. Dat meldde adviesbureau Berenschot, dat een analyse heeft uitgevoerd van de jaarverslagen van de bedrijven die genoteerd staan aan de Amsterdamse hoofdindex AEX en de MidKap-index voor het middensegment.

Opvallend
De variabele beloningen van bestuursvoorzitters over 2010 zijn flink gestegen. Vorig jaar werd voor gemiddeld 564.999 euro aan kortetermijnbonussen uitgekeerd. In 2009 was dat nog 386.963 euro. Dat lag volgens Berenschot in lijn met de verwachtingen, omdat vorig jaar 80 procent van de betreffende bedrijven weer winst heeft gemaakt. Het is volgens de onderzoekers opvallend dat er geen duidelijke relatie valt te ontdekken tussen de af- of toename van de nettowinst en die van de kortetermijnbonus.

Geen verband
Ook blijkt er geen verband te zijn tussen de stijging of daling van de aandelenkoers en de uitgekeerde cashbonus. Bij 5 van de 25 AEX-bedrijven was de koers aan het einde van 2010 lager dan in 2009. De topmensen uit deze groep kregen desalniettemin een hogere bonus dan in het jaar daarvoor. ,,Opvallend. Met name bij AEX-fondsen is de koers heel bepalend. Aandeelhouders zijn met een lagere koers zeker niet blij, maar de bonussen werden toch uitgekeerd”, aldus consultant Rutger Verbeet van Berenschot.

Volgens Verbeet wordt de kortetermijnbonus steeds minder een prestatieprikkel en steeds meer een manier om topbestuurders aan de onderneming te binden.

 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

  1. De grote graaierij begint weer van voren af aan. Men heeft niets geleerd van de afgelopen jaren.

  2. Nu Voorwaarts ! Ieder voor zich en God voor ons allen !! Take no prisoners !