Bondgenoten: ‘Betere cao’s afgesloten voor onzeker werk’

0

FNV Bondgenoten zegt in meer dan de helft van de nieuw afgesloten cao’s tot nu toe afspraken weten te maken over het verbeteren van de positie werknemers met een onzeker contract.

Dat maakte de bond maandag, halverwege het cao-seizoen 2012, bekend.Anja Jongbloed, coördinator arbeidsvoorwaarden bij FNV Bondgenoten, zegt dat het uitrollen van hun zogeheten ‘gewoon-goed-werk-agenda’ voorspoedig gaat. De bond wil dat iedereen recht heeft op goed werk en dat dezelfde arbeidsvoorwaarden gelden voor hetzelfde werk, ongeacht of iemand een vast contract heeft.

In de 13 nieuw afgesloten cao’s is nu elk geval één afspraak opgenomen over bijvoorbeeld gelijk loon voor gelijk werk of de verplichting om mensen op een vaste plek een vast contract te geven. Jongbloed: ‘Het gaat mensen niet alleen om loonsverhoging, ze willen meer zekerheid. Voor zichzelf, maar ook voor hun collega’s.’

FNV Bondgenoten meldt de indruk te hebben dat werknemers en vakbondsleden vaker te maken krijgen met intimidaties en bedreigingen. ‘Wij komen veel werkgevers tegen die niet geven om goede arbeidsverhoudingen. Zij intimideren en bedreigen hun werknemers die naar een bijeenkomst van de bond gaan. Ze ontslaan mensen die actief zijn’, aldus Jongbloed.

Jongbloed toont zich tevreden dat personeel het toch lukt ‘een meer respectvolle behandeling’ af te dwingen. De 75 vakkenvullers in Apeldoorn die met een werkonderbreking en een petitie een gesprek afdwongen over onjuiste salarisbetaling, hoge werkdruk en intimidatie door leidinggevenden, noemt Jongbloed als voorbeeld.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.