Bij gezondheidsklachten geen contractverlenging

1

Het al dan niet verlengen van een arbeidsovereenkomst wordt in grote mate bepaald door de gezondheid en het verzuim van de werknemer. Het functioneren van de werknemer speelt hierbij een veel kleinere rol.

Dat blijkt uit onderzoek van TNO.

Het verzuim van de werknemer speelt de grootste rol bij het al dan niet verlengen van de arbeidsovereenkomst. Hierbij maakt het geen verschil of de werknemer frequent of langdurig verzuimt. In 90 procent van de gevallen gaat de voorkeurskeuze van de werknemer naar werknemers die weinig tot niet verzuimd hebben.

Wat vind jij van deze resultaten? Discussieer mee op Connect.

Daarnaast spelen gezondheidsklachten een belangrijke rol. Bij de werving van personeel kiest de werkgever in meer dan 80 procent van de gevallen voor mensen zonder klachten. Men wil helemaal geen contract verlengen wanneer iemand gezondheidsklachten heeft en helemaal niet wanneer er sprake is van psychische klachten bij de werknemer, zo blijkt uit het onderzoek.

Ook bij het aannemen van personeel speelt de gezondheid van de werknemer en het verzuim een belangrijke rol.

Met subsidie van het UWV deed TNO onderzoek om de gestegen WIA-instroom in de periode 2007-2010 te verklaren. In totaal hebben 389 respondenten meegewerkt aan het onderzoek. Hiervan was 43 procent directeur of directeur/eigenaar en 37 procent P&O’er.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Hoe logisch de reactie van werkgevers hier ook is, met de Wet BeZaVa is het de vraag of het financieel de juiste keuze is van werkgever om de regie volledig kwijt te raken. Door contracten van de mensen met een groot verzuimverleden niet te verlengen loopt werkgever een enorm risico op een financiele strop ivm met de nawerking. Een werknemer heeft namelijk recht op een Ziektewet-uitkering als hij ziek wordt binnen 4 weken nadat hij uit dienst is. En deze ziektewet-uitkering wordt volledig aan de laatste werkgever toegerekend. De kans dat iemand zich in die 4 weken ziek meldt is redelijk aanwezig als het verzuimverleden al reden geeft tot twijfel. Zorgvuldige afweging is dus wel op zijn plaats.
    Margreet Schot Rccm