Bedrijven houden vast aan vakkrachten

0

Een op de zeven bedrijven probeert vakkrachten vast te houden, ook al hebben ze daar nu met de economische crisis niet direct werk voor.

Het gebeurt vooral in de financiële dienstverlening, bouw en industrie. Bij middelgrote en grote ondernemingen wordt bijna een kwart van het personeel vastgehouden zonder voldoende werk.

Dat heeft demissionair minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) maandag bekendgemaakt tijdens een gastcollege op de Universiteit van Tilburg. Volgens hem houden veel werkgevers die voor de crisis moeilijk geschikt personeel konden vinden, hun mensen zo veel mogelijk vast. Daarbij wees hij erop dat met het aantrekken van de economie en de vergrijzing weer gevreesd wordt voor toenemende personeelstekorten.

Van de bedrijven die hun personeel proberen vast te houden, maakt een op de 25 (4 procent) gebruik van de deeltijd-WW. Het zijn vooral grotere bedrijven die een beroep doen op de steun, waarmee ze met behulp van werkloosheidsuitkeringen hun personeel tijdens de economische crisis minder kunnen laten werken.

Relatief laag gebruik

Het ‘relatief lage gebruik’ noemde de CDA-bewindsman de kracht van de crisismaatregel. Hij stelde dat de voorwaarden voor de WW-steun zo zijn dat alleen bedrijven die ‘een reëele verwachting van snel herstel’ hebben, er gebruik van kunnen maken. De bedoeling van de deeltijd-WW is om te voorkomen dat vakkrachten worden ontslagen, terwijl die straks bij een aantrekkende vraag weer hard nodig zijn.

De deeltijd-WW loopt per 1 april af. Maar de Tweede Kamer heeft Donner gevraagd te onderzoeken of de regeling langer kan doorlopen als er nog geld over is van het beschikbare budget van 950 miljoen euro. De minister komt deze maand nog met precieze cijfers over de WW-steun en wil besluiten hoe bedrijven in de crisis het beste verder kunnen worden geholpen.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.