JurisprudentieBedrijfsinformatie naar privémail, schending geheimhoudingsbeding?

0

Vlak voor je ontslag nog even wat bedrijfsdocumenten naar je privé-mail doorsturen, mag dat? Het hof vond dat het in dit geval was toegestaan omdat de werkneemster de informatie niet met derden had gedeeld.

Wat eraan voorafging

Een vertegenwoordigster bij een internationaal bedrijf dat in gespecialiseerde machineonderdelen handelt, kondigt haar ontslag aan. Ze wil gaan werken bij een concurrent. Maar in haar arbeidsovereenkomst staat een concurrentiebeding, een geheimhoudingsbeding, een relatiebeding en een boetebeding. De werkgever geeft aan de werkneemster aan deze bedingen te houden. De werkneemster stapt naar de rechter om het concurrentiebeding en het relatiebeding te laten vernietigen, en anders te laten beperken tot maximaal een jaar.

Na het opzeggen van haar arbeidsovereenkomst stuurt de werkneemster nog een aantal documenten met bedrijfsinformatie door naar haar privé-mail, onder andere een prijslijst, een bouwtekening, een offerte, een orderbevestiging en een elektronische prijzencalculator. In de rechtszaak waarin de werkneemster vraagt om vernietiging van de twee bedingen doet de werkgever een tegenverzoek. Hij vordert een boete van 2.500 euro wegens overtreding van het geheimhoudingsbeding.

De kantonrechter laat de twee bedingen in stand maar beperkt de duur er van tot een jaar. Daarnaast veroordeelt de rechter de werkneemster tot het betalen van de gevorderde boete. Het doorsturen van de documenten is een overtreding van het geheimhoudingsbeding, aldus de kantonrechter.

Hoe het afloopt

In hoger beroep pakt de zaak anders uit. Het hof oordeelt dat de informatie die is doorgestuurd inderdaad onder het geheimhoudingsbeding valt. Maar het alleen doorsturen van bedrijfsinformatie naar je eigen e-mail adres is geen schending van het geheimhoudingsbeding zolang de informatie niet met derden wordt gedeeld. De werkgever kan niet aantonen, en heeft ook niet aangeboden om  alsnog aan te tonen dat de informatie wel met derden is gedeeld. De werkneemster hoeft de boete van 2.500 euro niet te betalen. Voor het overige blijft de uitspraak van de kantonrechter in stand.

In de praktijk

Uit deze uitspraak blijkt weer dat het lastig kan zijn om een overtreding van een geheimhoudingsbeding aan te tonen. Maar de bewijslast ligt nu eenmaal bij de werkgever. Het kan iets makkelijker worden door een helder bedrijfsbeleid te formuleren over de omgang met bedrijfsgevoelige documenten, in het algemeen maar ook rondom de periode van ontslag.

Uitspraak: ECLI:NL:GHDHA:2016:3313,  15 november 2016

  • In samenwerking met XpertHR plaatst de redactie een praktijkvraag. Deze vraag wordt beantwoord door juristen van XpertHR. XpertHR biedt arbeidsrechtelijke informatie, juridisch advies, praktische tools, praktijkcases, checklists en meer. Geïnteresseerd? Vraag meer informatie of een demonstratie aan >>>
Lees meer over:

Over Auteur

Mr. Ingrid Kooijman is auteur bij XpertHR. Voor XpertHR Actueel houdt ze de jurisprudentie scherp in de gaten. Ze schrijft over arbeidsrecht, HRM en projectmanagement.