‘Bankiersbonussen werken averechts’

1

Bonussen voor bankiers belonen verkeerd gedrag. Dat concludeert organisatiepsycholoog Kilian Wawoe van de Vrije Universiteit.

Voor zijn promotie-onderzoek ondervroeg hij 1500 medewerkers van banken in binnen- en buitenland.
Bankiers worden afgerekend op vooraf gestelde doelen en dat werkt averechts. “Er kunnen zich iedere week ongeplande gebeurtenissen voordoen: de crisis in Griekenland, het omvallen van de DSB Bank. Als dat gebeurt, zou een manager zijn planning moeten wijzigen. Dat gebeurde niet”, aldus Wawoe. Het heeft volgens hem bijgedragen aan de financiële crisis.

Ondervraagde leidinggevenden zeiden ook bonussen te geven wanneer ze achteraf niet tevreden waren over een medewerker. “Het behalen van targets is kennelijk iets anders dan goed werk afleveren”, verwoordt Wawoe hun standpunten. Zijn conclusies zouden inmiddels inzet zijn geworden van de cao-onderhandelingen bij ABN Amro/Fortis.

Wawoe is zelf ooit bij ABN Amro opgestapt vanwege de bonuscultuur. Hij werkte er bij de afdeling personeelszaken. Begin 2010 zei hij in de Volkskrant dat de financiële crisis en het ingrijpen van de overheid niet tot veranderingen hadden geleid. Hij moest daarom naar eigen zeggen kiezen tussen “de wetenschap die variabele beloningen afraadt” en zijn dagelijkse werk voor de bank.

In februari publiceerde de Erasmus Universiteit een verwant onderzoek waaruit blijkt dat de noodzaak voor bonussen een ‘door bankiers zelfgecreëerde mythe’ is. Hoewel topbankiers bonussen accepteren als middel om toptalent in huis te halen, blijkt uit het onderzoek van de Erasmus Universiteit dat ze persoonlijk liever zaken zouden doen met een bankier die het belang van de klant voorop stelt.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Goed dat dit onderzocht is, hoewel je dat met je gewone gezonde verstand natuurlijk ook kunt bedenken, het lijkt me dat veel Nederlanders dat zullen beamen.
    De bonuscultuur lijkt me meer een ouwe jongens krentenbrood join the club,
    wij zorgen goed voor elkaar en daar wordt dan, zoals bij vele zaken een “passende” reden bijgezocht waarom het anders niet kan.