‘Alleen nog contracten voor bepaalde tijd’

9

Contracten voor onbepaalde tijd zullen binnen enkele jaren verdwijnen. Werkgevers hebben andere behoeften en willen mensen alleen nog voor bepaalde tijd inhuren.

 

Dat zegt Jos Zandhuis, consultant en partner bij Boer & Croon.

Volgens Zandhuis hebben bedrijven in veranderende markten er steeds minder belang bij om zich lang te binden aan mensen: ‘ Ze kijken steeds vaker naar welke kennis en kunde nodig is in de fase waarin het bedrijf zich op dát moment bevindt. Als je een product ontwikkelt, heb je andere kennis nodig dan wanneer je moet bezuinigen. Het is makkelijker om de mensen precies op de juiste tijd in te huren, dan dat je hele volksstammen probeert steeds bij te schaven.’
Het gaat er dus niet om dat je mensen opleidt naar een bepaalde functie, maar dat je ze kant en klaar inhuurt. ‘ Je kijkt dus meer naar wat iemand al eerder heeft gedaan. Hoe eerder hij kan beginnen, hoe beter.’

Niet voor iedereen

Deze trend is niet voor iedereen weggelegd. ‘ Je ziet al een paar jaar dat CEO’ s maar een jaar of drie blijven. Nu sijpelt dat langzaam door naar het middenkader. Waar je het het minst ziet, is het uitvoerende kader. Met simpel administratief werk valt weinig winst te behalen om mensen van het ene bedrijf naar het andere te laten gaan. Maar naarmate een onderneming meer kennisintensief wordt, zal de trend ook onderin de organisatie te voelen zijn.’

Focus op korte termijn?

Is het gevaar niet dat bedrijven alleen nog maar nadenken over wat ze op de korte termijn nodig hebben? ‘ Het wordt wel wat Amerikaanser, ja. Maar ondernemingen hebben ook geleerd dat het lastig is om de horizon verder te leggen dan drie jaar. Verder kijken dan dat kan eigenlijk niet. De markt is ook minder voorspelbaar geworden.’

Verandering voor HR

Bovengenoemde trend heeft ook gevolgen voor het werk van HR-professionals. ‘ Kijk je bijvoorbeeld naar opleidingen, dan denk ik dat mensen daar steeds meer zelf verantwoordelijk voor worden. En als  bedrijven het wel zelf blijven doen, dan zullen die opleidingen steeds vaker buiten de deur gedaan worden. In bedrijven wordt steeds meer kennis gevraagd en bedrijven zijn nooit groot en divers genoeg om dat allemaal aan te kunnen bieden. Het is niet meer te betalen en je kunt het niet meer op het juiste niveau krijgen.’

Krappe arbeidsmarkt

Hoe valt de trend te rijmen met een krappe arbeidsmarkt? Wanneer je mensen aan je moet binden, doe je dat toch niet met tijdelijke contractjes? Dat klopt, zegt Zandhuis, ‘ daarom moet je die mensen ook op een andere manier aan je binden. Niet vastspijkeren in vaste contracten, maar een interessante en uitdagende functie bieden. Leuke collega’ s zijn ook belangrijk. En je moet ze faciliteren in hun werk. Niet standaard een laptop aanbieden, want young professionals hebben wellicht heel andere wensen. Geef ze een bepaald bedrag, en zorg dat je ict-afdeling zich daaraan aanpast.’

Tip voor bedrijven

Dat faciliteren is wellicht het belangrijkste dat bedrijven moeten doen: ‘ Bedrijven moeten af van de standaard procedures, en af van het idee dat iedereen in hetzelfde systeem moet. Stimuleer maatwerkconstructies. Nu zijn er twee afdelingen die vaak het hele bedrijf remmen: ICT en HR. Dat komt omdat die altijd alles willen standaardiseren en gelijktrekken. Daar moeten we van af.’

Basti Baroncini, redacteur P&Oactueel.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

9 reacties

 1. hardwerkende Nederlandse op

  Gaat de heer Zandhuis dan ook iets (waterdicht) regelen voor de pensioenen? Ik bedoel: er is nu al zo veel gedoe wanneer je met een pensioenbreuk te maken krijgt. Als werknemer kom je altijd tekort, want de cijfertjes worden wel naar beneden afgerond.

 2. nog iemand die al 43 jaar werkt op

  en met pensioenbreuken te maken heeft.
  De reactie van hardwerkende nederlandse klopt helemaal! Regel de zaakjes eerst maar eens goed, want als werknemer ben je steeds meer een speelbal voor de maatschappij: hebben ze je nodig; direct komen! Ben je/word je teveel: DIRECT opdonderen!

 3. John Jeckmans op

  Als dit gaat gebeuren, en dat doet het al, dan heeft dit nog wat meer consequenties dan alleen maar wat flexibele procedures.
  En pensioen is maar een klein aspect, dat is nml heel goed separaat te regelen (overigens ben ik ook al meer dan 40 jaar aan het werken).
  Belangrijker is beloning ofwel als flexibel alleen maar betekend lagere kosten voor het bedrijf.
  Belangrijker is het directe contact tussen bedrijf en professional en niet via een tussen-bureau wat minimaal 40% wil hebben.
  Banken (= hypotheek) die met Zeer Zelfstandige Professionals om kunnen/willen gaan, en niet alleen maar zekerheden (=vast contract) willen hebben.
  Overheden die de wetgeving hier op aan passen.
  Kortom de maatschappij moet er dan wel anders mee omgaan.
  Gevolg kan ook zijn een ingehuurde professional (kan ook een schoonmaker zijn of een portier of een machine-bediende) die een beter contract krijgt, en dus om 10.00 in de ochtend zijn kartonnen doos met persoonlijke eigendommen verzameld en tegen zijn opdrachtgever zegt: Ik heb wat anders!

  Ergo, het wordt dynamischer en voor een opdrachtgever (lees ex-werkgever) belangrijk goede relaties (= marktconforme) te onderhouden met aanbieders (ex-werknemers).

  Je bent alleen een speelbal als je ervan overtuigd bent dat je dat bent OF wanneer je niets (of vindt niets) te bieden hebt als professional.

 4. Kleine nuance wil ik wel aanbrengen dat het voor een CEO met een jaarsalaris van een half miljoen en meer + optieregelingen natuurlijk wel iets makkelijker is om reserves op te bouwen voor een periode “inbetween jobs” dan voor iemand die 1.500,00 netto per maand verdient…

 5. En wordt er ook aan de oudere werknemers gedacht? Die hebben het nu al moeilijk om weer een baan te vinden, hoe gaat dat dan in de toekomst? Of krijgen alleen de jonkies (lees: goedkope krachten) de tijdelijke banen?

 6. Ares Mental Power op

  Prima om voortaan alleen nog maar contracten voor bepaalde tijd af te spreken. Lifetime employement is bijna toch al niet meer te realiseren en contracten voor onbepalde tijd blijken vaak nog minder zekerheid te bieden dan die voor bepaalde tijd. Het is ook zeker zo dat er heel veel andere issues gaan ontstaan die oplossing vergen zodra we werkelijk over gaan op deze manier van inzetten van de factor Arbeid. Terecht noemt men hierboven al zaken als pensioenen, verzekeringen, hypotheken, etc… Toch zouden die geen belemmering moeten zijn maar uitdagingen die opgepakt moeten worden. De grootste belemmering waar we nu mee te maken hebben is de ambivalente houding van hen die kandidaten op gesprek krijgen en aan dienen te nemen. Het is als kandidaat bijna not-done om openlijk uit te spreken dat je verwacht slechts voor een bepaalde periode aan boord te blijven van die nieuwe werk- / opdrachtgever. Men is nog steeds van mening dat ultiem commitment alleen maar te leiden valt uit de hang naar een OT contract terwijl werkgevers juist op zoek zouden moeten gaan naar hen die op zoek zijn naar een werkomgeving die het beste past bij hun leef- en werkfase. Kortom de mindset zal eerst moeten veranderen en dan komen de oplossingen voor de uitdagingen er vanzelf. Je moet het eerst echt intrinsiek willen !

 7. En wat vinden de vakbonden van deze ontwikkelingen? De meeste werknemers zijn geen CEO’s.
  Hoe gaan we om met starters op de arbeidsmarkt en oudere, allochtone werknemers en een-oudergezinnen, etc.etc

 8. Jim van der Wardt op

  Aardig om te zien hoe velen reageren op een aantal spannende voorspellingen van een Consultant van een adviesbureau. Het gaat hier om een idee, niet om een vastgestelde weg. Er zijn meer tekenen die wijzen in de richting die de heer Zandhuis beschrijft. Zo zou de nieuwe generatie anders en meer flexibel aankijken tegen hoe en waar ze geld verdienen en nu al neemt ook het aantal zelfstandigen toe. Natuurlijk veranderd dit niet allemaal in een jaar tijd en voor iedereen in het zelfde tempo. Zeker niet omdat de mensen die nu nog aan het roer staan van de grotere organisaties nog een behoorlijke verandering moeten accepteren voordat ze hier mee aan de slag gaan.

  Dat HR en ICT de macht zou hebben om al deze veranderingen tegen te gaan wil ik bestrijden. Zoveel macht is deze afdelingen nog nooit gegund. 🙂 Hier is de hele organisatie bij betrokken.

  Ik ben groot voorstander van ondernemerschap in een ieder. En dan heb ik het vooral over de verantwoordelijkheid nemen voor een gezamenlijk doel en dat invullen op een manier waar alle betrokkenen achter staan. Dat elke verandering die plaats gaat vinden verschillend van invloed zal zijn op de verschillende lagen in de samenleving en functieniveaus in organisaties lijkt mij een feit.

 9. En wederom een aantal reacties van mensen die duidelijk niet in het HRveld werkzaam zijn. Lekker zeiken, lekker Nederlands doen.

  Jammer, vooral omdat dit bedoeld is als HR site.