Zwangerschapsverlof mogelijk langer

6

Het Europees Parlement (EP) in Straatsburg besluit woensdag of het zwangerschapsverlof in de Europese Unie wordt verlengd van veertien naar twintig weken

Voor werkende vrouwen in Nederland betekent dat vier weken meer verlof.

De commissie vrouwenrechten van het EP pleit voor een volledig betaald moederschapsverlof van twintig weken. De langere periode zou onder meer beter zijn voor de gezondheid van moeder en kind. Het voorstel gaat verder dan dat van de Europese Commissie, die achttien weken voldoende vindt.

Een deel van de commissie wil ook een vaderschapsverlof van minstens twee weken, dat door werkgevers zou moeten worden betaald. De twee weken moeten in de verlofperiode van de moeder vallen. In Nederland hebben vaders nu recht op twee dagen betaald verlof.

Lees ook:
> Langer zwangerschapsverlof kost 140 miljoen
> Europarlement wil 18 weken zwangerschapsverlof

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

6 reacties

 1. Tuurlijk, in barre tijden wel smijten met baby-knuffel-tijd. Om vrije tijd te hebben voor hobbies heb je toch vakantiedagen?
  Overigens kan wel de kraamhulp enzo dan 2 weken minder: de nieuwe vader kan dan immers 2 weken de handjes laten wapperen!

 2. A.@ heeft duidelijk niets met kinderen en zal ze zelf ook niet hebben..Toch vreemd aangezien hij er zelf ook eentje geweest is.. Kraamhulp 2 weken minder? waren het uberhaupt maar 2 weken- 5 dagen parttime is al veel tegenwoordig)
  Ik denk dat wat meer tijd en aandacht voor de kinderschaar tijdens de hele jeugd veel ellende kan voorkomen.. en of de 2 tot 4 weken extra verlof daar nou echt wat aan toevoegen? Het zal wel fijn zijn voor moeder en kind.. maar dat is iets anders. Wat betreft het leren van bepaalde vaardigheden denk ik dat er voor vaders wel wat meer tijd nodig is dan 2 dagen – maar om daar nou meteen 2 weken van te maken! Dat betekent vaak voor de collega (van de vader) extra werk.. want het werk moet ook door.. en die 2 weken komt er vast geen uitzendkracht..Maar aangezien de kinderopvang bijna onbetaalbaar wordt zullen er toch weer meer vrouwen stoppen met werken na het krijgen van kinderen dus lost het zich vast vanzelf op!

 3. Wie gaat dat betalen? En hoe moet een kleine middenstander het weer geregeld zien te krijgen.
  Er wordt nog amper gewerkt in dit land. Zwangerschapsverlof is volgens mij bedoeld voor het lichamelijk herstel van de moeder?!?

 4. Marga@, voor het geval je het nog niet wist…; Voor zwangerschaps- en bevallingsverlof vraag je een WAZO uitkering aan bij het UWV. Het verlof kost je als werkgever dus niks. En voor vervanging kun je makkelijk (van het ziekengeld dat je toch terugkrijgt) een uitzendbureau bellen. Die hebben op dit moment voldoende mensen in de kaartenbak. Waarom zo moeilijk doen als het makkelijk kan… Ik kan me best indenken dat het een positieve ontwikkeling is als vrouwen iets langer thuis kunnen blijven. Een baby krijgen is een hele omslag in je leven; buiten het hormonale gedeelte, heb je ook nog het lichamelijke waar je van moet herstellen. Daar komt nog bij dat de meeste kinderen vaak in de nacht nog een voeding nodig hebben. Er wordt vaak gezegd dat het eerste half jaar met een baby het zwaarste is en ik kan dat beamen. Het kan goed zijn dat een verlenging van het verlof zorgt voor verlaging van ziekmeldingen van nieuwbakken moeders. Denk daar ook eens over na; misschien bespaart het je juist geld op de lange termijn!
  Enne, A@ ben benieuwd waar jij zo cynisch door bent geworden…

 5. Ik ben dus gewoon een vrouw van in de dertig. En waarom ik zo cynisch ben geworden? Dat komt omdat ik in de loop der jaren mijn netto inkomen steeds lager heb zien worden oa door dit soort zaken! Als mensen ernstig ziek zijn en niet kunnen werken zul je mij niet horen, maar ik ben gewoon van mening dat je verantwoordelijk bent voor je eigen leven en alles wat daarbij komt kijken. En dat geldt dus ook voor het hebben of krijgen van kinderen. Een periode voor herstel van nieuwe moeders is OK, maar waarom moeten we weer zo overdrijven? En of verantwoordelijkheid dragen voor je eigen acties dan cynisme heet of gewoon normaal gedrag is, tja, dat zal de veranderende mentaliteit dan wel zijn.

 6. Ik ben dus ook gewoon een vrouw van in de dertig. En ik spreek uit ervaring als ik zeg dat 10 of 12 weken herstel na een bevalling niet overdreven is (kijk voor vergelijk maar eens in Duitsland of de scandinavische landen, waar de verlofduur vele malen hoger ligt). Willen we dat vrouwen blijven werken als ze kinderen krijgen (en we zullen deze groep in de krappe arbeidsmarkt die komen gaat nodig hebben), dan zullen er ook concessies gedaan moeten worden. Ik vind een verlof van 16 weken ook voldoende, maar wellicht zorgt een langer verlof wel voor minder ziekte als vrouwen terugkeren bij hun werkgever na zwangerschapsverlof (daar zullen wel studies naar gedaan zijn).