Zwangerschapsverklaring straks niet meer verplicht

5

Vanaf 1 januari 2012 hoeven werkgevers geen zwangerschapsverklaring meer op te sturen bij de aanvraag voor een WAZO uitkering.

In de Wet arbeid en zorg (WAZO) is geregeld dat vrouwen een uitkering van minimaal 16 weken krijgen tijdens en na hun zwangerschap. Is een werknemer zwanger? Dan kan de werkgever deze WAZO-uitkering voor haar aanvragen.

Verplichting vervalt
Op dit moment is het verplicht om met die WAZO-aanvraag een zwangerschapsverklaring mee te sturen, maar deze verplichting vervalt per 1 januari 2012. De werkgever moet vanaf 2012 bij de WAZO-aanvraag aangeven wat de vermoedelijke bevallingsdatum van zijn werknemer is.

UWV kan verklaring opvragen
Voor de eigen administratie moet de werkgever de zwangere werknemer wel om een zwangerschapsverklaring vragen, omdat UWV die verklaring eventueel kan opvragen. De WAZO-uitkering is digitaal aan te vragen

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

5 reacties

  1. Bram Sekeris op

    De kop van dit artikel vind ik niet zo handig gekozen. De zwangerschapsverklaring is nog steeds verplicht! Dat deze niet meer hoeft worden opgestuurd naar UWV is iets anders.

  2. En wat nu als de medewerkster in de eerste 7,5 maand uitvalt ten gevolge van zwangerschap. Nu moet je nog z.s.m. een bewijs van zwangerschap laten zien. Als dat niet meer nodig is, is het wel prettig. Loondoorbetaling met terugwerkende kracht tot datum conceptie?

  3. Sinds een van mijn medewerksters na 16 weken zwangerschap een miskraam kreeg en voor langere tijd uitviel met psychische klachten, vraag ik zwangere medewerkers altijd zsm een zwangerschapsverklaring in te leveren. Bij de aanvraag van een vergoeding bij het UWV ivm zwangerschaps-gerelateerde ziekte, bleven zij vragen om een bewijs van zwangerschap! En ga die maar eens vragen aan een vrouw die net haar kindje verloren is! Mijn advies: werkneemster verzoeken bij de eerste controle al om een verklaring te laten vragen en een exemplaar in het dossier te bewaren.

  4. Rana Lachman op

    Ben 100% eens met Bram en Stien. Beste redactie,a.u.b. voorzichtig met formulering van een artikel-kop. Ik zou als volgt redigeren: OPSTUREN ZWANGERSCHAPSVERKLARING AAN UWV NIET MEER VERPLICHT PER 01-01-2012 MAAR KAN WEL OPGEVRAAGD WORDEN. Verder vind ik uw vakinfo een welkome aanvulling/opfrissing van mijn vakkennis! Hiervoor hartelijk dank!