Zwangere werknemers mogen voortaan niet meer dan tien kilo tillen

0

Minister Donner schaft 76 van de huidige 90 beleidsregels uit de Arbowet een soort niet bindende uitleg bij de wet – af, maar neemt een aantal glasheldere normen uit die beleidsregels in de wet op, zodat ze bindend worden.

Dat is het gevolg van FNV-voorstellen om de Arbowet te verduidelijken. FNV-bestuurder Leo Hartveld: ‘Donner verrast ons aangenaam. Dit is een langgekoesterde wens. De Arbowet, wordt simpeler en tegelijkertijd duidelijker.’

De wetswijziging kan ingrijpende gevolgen hebben op de werkvloer. Door de FNV-actie komt er nu niet alleen in de wet te staan dat zwangeren tijdens het werk niet zwaarder mogen tillen dan 10 kilo, maar ook dat je ze niet mag blootstellen aan geluidsniveaus boven de 80 decibel.

Een ander voorbeeld van zo’n heldere norm, die voortaan in de wet komt te staan, is dat de kantbeveiliging bij het werken op hoogte minstens één meter moet zijn. Een preventieve maatregel waardoor de kans op ongelukken afneemt. Ook moet de werkgever nu minimaal werknemers één keer per jaar voorlichten over het werken met kankerverwekkende stoffen.

“Allemaal heldere grenzen die je vertellen wat wel en wat niet mag”, aldus Leo Hartveld. “Met deze heldere normen in de wet (grenswaarden in het jargon) weten werknemers en werkgevers precies wat wettelijk is toegestaan.”

Volgens Hartveld gaat het met Donner’s besluit de goede kant op, maar er moet nog wel meer gebeuren. Zo zal de Gezondheidsraad waarschijnlijk dit jaar nog beoordelen of er voor arbeidsrisico’s, zoals fysieke belasting en werkdruk ook heldere normen of grenswaarden zijn op te stellen die in de wet kunnen worden opgenomen.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.