Zorginstelling verplicht tot salarisgarantie leerling-werknemer

2

Onlangs heeft de Commissie Gelijke Behandeling een zorginstelling op de vingers getikt, omdat de instelling onderscheid maakt op grond van arbeidsduur.

Een werknemer die besluit om een opleiding te volgen, heeft volgens de commissie recht op behoud van het salaris. Voor Abvakabo FNV is de uitspraak een steun in de rug, omdat de zorginstelling en de werkgeversbrancheorganisatie ActiZ de cao-afspraak over de salarisgarantie ongunstig uitleggen voor leerling-werknemers.

De medewerker werkt 16 uur per week als verpleeghulp in de zorginstelling met een salaris van 768 euro per maand. Zij besluit een opleiding tot verzorgende te volgen. Samen met de werkgever sluit ze een leer- en arbeidsovereenkomst voor 28,8 uur per week af. Ze ontvangt daarvoor, volgens de leerlingschaal in de cao, 1.060 euro per maand.

De werkgever geeft haar dus geen salarisgarantie omdat het nieuwe maandbedrag hoger is dan het oude. Abvakabo FNV-bestuurder Wim van der Hoorn: ”De werkgever en ActiZ gaan er helemaal aan voorbij dat de werknemer daar wel 12,8 uur per week meer voor moet werken. Maar dat is een verkeerde uitleg van de cao. Want de werknemer zou de ophoging van haar contract ook moeten terug zien in haar salaris en 1383 euro per maand moeten verdienen. Dit is een bekende truc in zorgland: op papier bestaat er wel zoiets als een salarisgarantie, maar werkgevers heffen die op door je er meer uren voor de laten werken.”

De Commissie Gelijke Behandeling is het met de werknemer en Abvakabo FNV eens. Immers, waarom zou een collega met een fulltime dienstverband die een opleiding gaat volgen wel een salarisgarantie krijgen en een deeltijdwerker niet? Dat is onderscheid op basis van arbeidsduur.

Abvakabo FNV vindt dat de uitspraak van belang is voor veel huidige en toekomstige leerling-werknemers De bond is bovendien tevreden dat de cao-bepaling hierover wordt uitgelegd op de manier die Abvakabo FNV en de andere bonden voor ogen hadden.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

  1. Wanneer wordt nu eindelijk deze volstrekt overbodige “organisatie” CGB eens opgeheven. Een verlengstuk van de overheid om kosten van juridische procedures te vermijden voor de z.g. nooddruftigen. Echter inhoudelijk worden absoluut onnozele issues aan de orde gesteld door een clubje uitgerangeerde (ex) politici/ambtenaren/ex vakbondsleden en hier en daar een verdwaalde jurist, vrijwel allen van een linkse signatuur. Werkverschaffing voor lieden die op wachtgeld zitten of al met pensioen zijn. In een peperduur pand met een enorme admin. staf. Een podium waar het oordeel vrijwel altijd uitvalt ten gunste van de z.g. zwakkere “klager”. Kamerleden hebben het al eens geopperd. Stop gewoon met die geldverspillende onzin. Het leidt uiteindelijk tot niets zinnigs. De uitspraken hebben juridisch geen enkele betekenis en ruineren arbeidsrelaties. Werkgevers en werknemers lossen hun zaken zelf wel op.

  2. T.G.M. ten Voorde op

    Wat is nu precies salarisgarantie. Op het werk van mijn vrouw vervalt haar functie (zorgplancoordinator) Ze zou een (jaar) cursus) moeten volgen voor een nieuwe funtie(EVV-er). Dit wil ze niet. Krijgt dus zomaar een andere functie aangeboden, in lagere schaal (van FWG40 naar FWG 35) Maar wordt er dan gezegd, met salarisgarantie. Maar het komt er op neer dat ze netto ruim ?21,- minder heeft per maand