Zorgen over ongezond gedrag jong personeel

5

Jonge werknemers die net beginnen op de arbeidsmarkt, eten vaker ongezond en roken meer dan 25-plussers.

Dat is zorgelijk volgens arbodienstverlener 365/ArboNed, omdat we allemaal langer moeten doorwerken en daarvoor voldoende fit moeten zijn. 365/ArboNed zegt donderdag dat werkgevers werknemers meer moeten aanspreken op hun leefstijl en daarbij ook hulp moeten bieden om slechte gewoontes af te leren.

Uit preventief medisch onderzoek van de arbodienstverlener blijkt dat 37 procent van de schoolverlaters en andere jonge werknemers tot 25 jaar zelf aangeeft ongezond te eten; 33 procent zegt te roken. Dat is behoorlijk meer dan bij oudere leeftijdsgroepen, waar het roken rond de 20 procent schommelt en het ongezond eten tussen de 20 en 25 procent.

Het alcoholgebruik is bij jongeren nog laag. In de leeftijdsgroep 15 tot 40 jaar zegt ongeveer 5 procent te veel te drinken. Maar volgens 365/ArboNed neemt het alcoholgebruik geleidelijk met de jaren toe. Van de 55-plussers zegt circa 10 procent te veel te drinken.

Volgens 365/ArboNed zijn de cijfers zorgelijk, omdat het gaat om zelf gerapporteerde leefgewoontes van mensen. De organisatie gaat ervan uit dat het in werkelijkheid slechter is gesteld met de leefstijl van de werknemers.

Nu we met de vergrijzing allemaal langer moeten doorwerken, worden gezonde werknemers steeds belangrijker volgens de arbodienstverlener. Maar werkgevers zouden hun personeel vaak nog niet durven aan te spreken op overgewicht of bij een vermoeden van overmatig alcoholgebruik.

Leefgewoontes worden al gauw als een privéaangelegenheid gezien, terwijl deze wel degelijk effect kunnen hebben op het werk. Volgens 365/ArboNed is het juist goed als werkgevers hun personeel aanspreken op een ongezonde leefstijl, maar dan moet de baas daarbij ook direct hulp bieden om de problemen aan te pakken.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

5 reacties

 1. Lyda Toebes op

  ongezonde leefgewoontes zijn allang geen priv? zaak meer, daarvoor is de -nadelige- invloed op mentaal -en fysiek functioneren te groot. zie
  gripopalcohol.com/bedrijven & pdf Generaties alcoholgebruik op zelfde website pagina 55 plus

 2. “Volgens 365/ArboNed zijn de cijfers zorgelijk, omdat het gaat om zelf gerapporteerde leefgewoontes van mensen. De organisatie gaat ervan uit dat het in werkelijkheid slechter is gesteld met de leefstijl van de werknemers.”
  Ben dan toch benieuwd naar de wetenschappelijke onderbouwing en de validiteit van zo’n steekproef!

 3. schaduwfractielid op

  Doe nou eens je werk, en ga maatregelen nemen bij welzijn op het werk. Als de mensen hun welzijn op het werk naar behoren krijgen dan wordt er minder vaak een vette hap genuttigd.

 4. Ik denk dat het een standaard cycles is die iedereen doorloopt. Je gaat uit huis, hebt een baan en moet je eigen huishouding runnen. Bij pa en moe kreeg je altijd gezonde prak, nu kun je je lekker uitleven en eten wat jij zelf wilt. Okk denk ik dat het komt doordat je zelf geen zin hebt om te koken als je zo jong bent en dan is de snelle hap toch erg handig. Dus een combi van eindelijk eten wat ik zelf wil en gemakzucht. Dit verandert naarmate men ouder wordt en die snelle hab beu is en beseft toch af en toe ook wat trek te hebben in groente en gezond eten. Je ziet de tendens dat jongeren op de middelbare school beginnen met roken, maar dat dertigers juist weer veel al stoppen met roken. vanaf 40 beginnen veel mensen de weekend borrel te verplaatsen naar doordeweeks drinken en volgens mij geldt dit echt voor elke generatie.