Zorgen om banen bij extra bezuinigingen

0

De Nederlandse economie staat er slechter voor dan werd gedacht, zo blijkt uit ramingen van het CPB. Het planbureau verwacht dat het begrotingstekort van de overheid volgend jaar stijgt naar 3,7 procent. De coalitie heeft het nog steeds over een bezuiniging van 6 miljard, maar ministers Jeroen Dijsselbloem en Henk Kamp willen niet vooruitlopen op extra bezuinigingen. Ze verwijzen naar augustus, als het kabinet de begroting voor volgend jaar opstelt. Volgens de FNV gaat het mis, als we extra gaan bezuinigen.

Volgens de rekenmeesters van het Centraal Planbureau krimpt de economie dit jaar met 1 procent, 0,5 procent meer dan eerder voorzien. Dat komt doordat burgers minder te besteden hebben en ook de overheid bezuinigt.

Werkloosheid
De werkloosheid loopt op tot 7 procent in 2014, ofwel 635.000 personen. Het uitstel van de geplande WW-ingreep heeft een negatief effect op de werkgelegenheid. Het planbureau meent wel dat het dieptepunt van de economische neergang bijna bereikt is. Volgend jaar voorziet het weer een groei van 1 procent. De negatieve ontwikkelingen betekenen dat het begrotingstekort van de overheid volgend jaar stijgt naar 3,7 procent. Eerder ging het CPB nog uit van 3,6 procent.

6 miljard, of meer?
De coalitiepartijen VVD en PvdA maakten voor publicatie van de CPB-prognoses al bekend dat ze volgend jaar 6 miljard willen bezuinigen. Een tekort van 3,7 procent zou eigenlijk een besparing van 7 miljard met zich meebrengen. Maar VVD en PvdA richten zich op eurocomissaris Olli Rehn (Begroting), die Nederland eerder deze week een bezuinigingsopdracht van 6 miljard meegaf. De ministers Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en Henk Kamp (Economische Zaken) willen niet vooruitlopen op besluitvorming over extra bezuinigingen volgend jaar. Ze verwijzen allebei naar augustus, als het kabinet de begroting voor volgend jaar opstelt. Ook op de omvang van de bezuinigingen wilden ze niet ingaan.

De FNV roept het kabinet op de komende maanden na te denken over minder bezuinigen en meer investeren in banen. Ton Heerts, voorzitter FNV: ‘ Nu wordt er nog een licht herstel voorspeld voor volgend jaar, maar zo gauw er extra bezuinigd wordt, gaat het mis.’

Bezuinigingsdrift
Volgens de FNV laten de nieuwste CPB-cijfers laten zien dat de bezuinigingsdrift niet werkt. ‘ De werkloosheid loopt enorm op tot 650.000 mensen en de economie krimpt verder.’ Heerts: ‘ Met deze krimpstrategie zitten we op een doodlopende weg. Op diverse plaatsen wordt gesproken over een aanvullend bedrag van 6 miljard dat bezuinigd zou moeten worden. Bovenop het al meer dan drastische bezuinigingspakket dat dit kabinet in haar regeerakkoord aankondigde. Het mag duidelijk zijn dat de FNV een extra bezuiniging van welk bedrag dan ook afraadt. Knokken voor banen en werken aan werkgelegenheid. Daar draait het om op dit moment, niet om de naakte cijfers.’

Werkgeversorganisatie VNO-NCW herhaalde zijn oproep aan het kabinet om in Brussel te pleiten voor een rustiger bezuinigingstempo. Nog meer bezuinigingen kan de economie op dit moment niet aan, vinden de werkgevers.

Bron: ANP / FNV

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.