Zoektocht naar gezond werk

7

Het is niet mogelijk aan te geven welk beroep zwaar is en welk niet. Dat zei FNV-voorzitter Agnes Jongerius maandag op de nieuwjaarsbijeenkomst van de vakbeweging. De FNV wil zich daarom vooral inzetten voor gezonder werk voor iedereen.

‘Er is geen indeling te maken in wat een zwaar beroep is en wat niet’, aldus Jongerius. ‘Maar er bestaan omstandigheden en randvoorwaarden, die het werk in elk beroep lichter of zwaarder kunnen maken. Stratenmaker bijvoorbeeld hoeft geen zwaar beroep te zijn. Als je maar zorgt voor de goede machines en voldoende mogelijkheden om zelf het werk in te delen.’

Jongerius ziet dan ook niets in de manier waarop het kabinet mensen met zware beroepen wil ontzien bij de verhoging van de pensioenleeftijd. Vlak voor de kerstdagen gaf Piet Hein Donner (Sociale Zaken) de vakbonden en werkgevers juist de opdracht een lijst te maken van zware beroepen, waarbij mensen een relatief groot risico lopen om arbeidsongeschikt te raken. Werkgevers zouden vervolgens gedwongen worden het werk van de mensen met zo’n beroep lichter te maken, of de werknemer na dertig jaar lichter werk aan te bieden.

‘Een heilloze missie’, aldus Jongerius. ‘Deze plannen zijn nog minder sociaal dan we eerder al vreesden.’ Vooral de scheiding tussen fysiek en psychisch zwaar werk klopt volgens Jongerius niet. ‘Met deze aanpak komt het beroep van leraar in het vmbo bijvoorbeeld nooit op de lijst’, aldus de voorzitter.

De FNV wil zich dan ook niet richten op zwaar of niet-zwaar werk. Het gezondmaken van de werkplek voor iedereen is een van de prioriteiten voor dit jaar, beloofde Jongerius. ‘ Over een paar weken komen we met een handleiding voor een gezond werkklimaat. Met daarin voorstellen hoe we voor iedereen in dit land het werk gezond kunnen houden.’

Volgens Jongerius hangt de hernieuwde aandacht voor gezond werken echter slechts ‘zijdelings’ samen met de AOW-discussie. ‘Nadenken over gezond werk, dat doen we al zo lang als we bestaan.”

De vakbeweging staakt het verzet tegen de verhoging van de AOW-leeftijd in ieder geval niet, zo bezwoer Jongerius. ‘Wij vinden dat namelijk een heel slecht plan. En de race is nog niet gelopen, het parlement moet nog stemmen. Tot die tijd zetten we alles op alles.’

Daaronder vallen volgens haar acties ‘om te laten weten dat we van dit onzalige plan afwillen’. Daarnaast zal de vakbeweging echter ook bekijken hoe ‘we de schade van de plannen van het kabinet kunnen beperken’.

De FNV-voorzitter toonde zich in haar toespraak verder bevreesd voor ingrijpende bezuinigingen om de staatsschuld terug te dringen. ‘Je zou ook kunnen kijken of je meer geld kunt ophalen. Lastenverzwaring dus. Ik denk dan aan de vennootschapsbelasting die grote bedrijven zo makkelijk kunnen ontwijken in dit land en een extra belasting voor de hoogste inkomens.’

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

7 reacties

 1. edit: zie dat de medewerker volgens de arbodienst niet in staat is te re-integreren, dat maakt mijn reactie die ik eerder had gepost, overbodig…

 2. Wij hebben exact eenzelfde geval bij de hand, al is in dit geval zelfs per e-mail geen contact te leggen. Oorzaak ligt volgens de arbodienst niet in het werk. Toch mag je als werkgever maanden verlies draaien op zo'n medewerker en moet je maar afwachten wat er van terecht komt. Van de vele jaren dat medewerker in dienst is, heeft hij welgeteld 32% van de tijd gewerkt, de rest van de tijd was hij ziek (de twee jaar werd steeds niet gehaald). Hoe krijg je zo'n medewerker zo ver dat hij gaat mee-werken?!

 3. Shanti de vries op

  Beste,

  Gelukkig kwam de werknemer nu wel op het initiatief van ons om de communicatie te bevorderen. Er heeft een gesprek plaats gevonden waarbij de medewerker samen met de werkgever op locatie van de bedrijfsarts. Daarbij was de bedrijfsarts aanwezig. Helaas is diezelfde medewerker vandaag niet komen opdagen bij het spreekuur van de bedrijfarts. Kortom veel pogingen doen om de communicatie te bevorderen als werkgever.

 4. Ik zou hier echt wat harder in gaan zitten.
  De bedrijfsarts geeft als advies dat er een gesprek moet plaats vinden. Medisch gezien is er blijkbaar geen reden om dit niet te doen. Dit advies zou ik dus opvolgen, onder de voorwaarden die de bedrijfsarts aangeeft.
  Blijft de medewerker weigeren om in gesprek te gaan, dan zou je m.i. zelfs kunnen spreken van niet meewerken aan de re-integratie.

 5. Shanti de vries op

  Was het maar zo.. de arbodienst die ons ondersteund treedt niet hard op. en er wordt nu geadviseerd richting ons om geen contact op te nemen met de werknemer. Werknemer was ontdaan tijdens het laatste en enige gesprek met de werkgever. Terwijl werkgever alleen maar interesse toonde en vragen ging stellen over het waarom. Door het ontdaan van dit gesprek is medewerker niet komen opdagen bij het spreekuur. Eerst volgende meeting met de werkgever en werknemer om met elkaar in communicatie te blijven in gecanceld. Kortom wij als werkgever kijken toe..

 6. HRMRecherche de Kreij op

  Niet in staat om te reageren, of wilt niet reageren?
  Zijn er feiten van het geestelijk instorten?
  Medisch gezien is er geen reden om een gesprek niet aan te kunnen gaan door werknemer, is hier niet sprake van weigerachtige houding, of ontwijkende houding. Mogelijk kan een particulier onderzoeker u van dienst zijn.

 7. Mogelijk een deskundigenoordeel aanvragen bij het UWV? Kan me voorstellen dat zij er ook niet van gecharmeerd zijn dat er geen contact hoeft te zijn, zonder dat dit medisch onderbouwd is. En daarnaast in gesprek gaan met jullie arbodienst, want dit kan natuurlijk niet zo! Als je niet oplet, en dit wordt langdurig verzuim, dan krijgen jullie straks ook nog te horen dat jullie niet voldaan hebben aan de re-integratieverplichting. Alleen daarom is een Deskundigenoordeel bij het UWV al wijs om te doen.