Zo ga je als HR-professional om met beroepswisselaars

0

Steeds meer werknemers veranderen van baan en stappen over naar een andere beroepsklasse, bijvoorbeeld van een pedagogisch beroep naar een zorgberoep. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Het wisselen van beroep nam in 2015 toe en die trend zet steeds verder door. Hoe gaat u om met beroepswisselaars?

Een ander beroep

Het afgelopen jaar wisselden 633 duizend mensen van baan. Hiervan stapte twee derde over naar een andere beroepsklasse. De sectoren waar beroepswisselaars het meest in voorkomen zijn de commerciële sector en de bedrijfseconomische en administratieve sector. De overige beroepswisselaars doen dit voornamelijk binnen hun beroepsniveau, omdat zij zich specialiseren binnen het gewenste beroep.

(Bron: CBS)

Verschuiving van de markt

HR-adviseur Lisette Spork is werkzaam bij zo’n bedrijf in de commerciële sector, namelijk KPN. Zij vindt het niet zo gek dat er een trend plaatsvindt. ‘Beroepen verschuiven en verdwijnen. Zowel in de commerciële als in de bedrijfseconomische en administratieve sector verdwijnt werk. Dat komt mede door automatisering en robotisering.’

De verandering maakt ook deel uit van een psychologisch contract, vindt Spork. ‘Vroeger bleef men tot hun pensioen ergens werken. Nu willen velen om de drie tot vijf jaar iets nieuws proberen of willen ze gaan reizen. Werkenden stellen zich hierin steeds flexibeler op. Zo is de zzp-markt ook erg groot geworden.’ Hiernaast realiseren werknemers zich dat de arbeidsmarkt verandert en moeten zij zich daardoor ook flexibeler opstellen.

Omgaan met beroepswisselaars

Toch kunnen HR-professionals de beroepswisselingstrend tegengaan. Spork: ‘HR-professionals moeten hun medewerkers hierop voorbereiden door iedereen de ruimte te bieden om door te groeien. Bespreek de kwetsbare, veranderende arbeidsmarkt regelmatig met het personeel. Geef medewerkers ook de ruimte om te leren door middel van assignments, trainingen en ontwikkelprojecten.’

Lees ook hoe de arbeidsmarkt in de zorgsector verandert.
Lees meer over:

Over Auteur

Sacha Luijkx is redacteur bij XpertHR Actueel. Met haar perfectionistische en pro-diversiteitsblik voorziet zij u van alles wat u moet weten rondom HR.