Zijn managers klaar voor een aardverschuiving op de werkvloer?

1

De manager staat grote veranderingen te wachten door de intrede van de generatie Y op de arbeidsmarkt. Dat vraagt om een aanpassing van de managementstijl.

Het meemaken van een (lichte) aardbeving vormde de aanleiding voor dit artikel. Managers staan vele uitdagingen te wachten. Zo is de verwachting dat er een krappe arbeidsmarkt komt. Nog ingrijpender is het managen van de generatie Y. Ouderwetse managementtechnieken werken niet bij deze veeleisende generatie.

Hoewel de generatie Y anders aangestuurd moet worden, zijn hun wensen niet zo heel veel anders dan die van andere medewerkers. Ze willen leuke collega’s, een prettige sfeer, zich kunnen ontwikkelen, feedback en het gevoel dat ze waardevol zijn. Zijn ze niet tevreden dan zijn ze eerder geneigd een andere baan te zoeken dan oudere medewerkers. Daarmee is de generatie Y feitelijk ‘de kanarie in de kolenmijn’. Gaan ze massaal weg, dan geeft dat aan dat er managementtechnisch iets fout gaat.

De negen dingen die (wel) werken:

  • Communiceer met behulp van verhalen hoe uw organisatie het verschil maakt
  • Leg uit hoe iedere medewerker bijdraagt aan de waarde en het succes van de organisatie
  • Erken en waardeer goede prestaties en extra inspanningen
  • Betrek medewerkers bij het oplossen van problemen en het genereren van ideeën
  • In gesprekken met (directe) medewerkers vragen naar mogelijke verbeteringen van processen, producten of diensten
  • Geef continu feedback
  • Geef ‘echte’ opbouwende feedback
  • Toon oprechte belangstelling voor de professionele ontwikkeling van medewerkers
  • Vraag medewerkers om feedback aangaande je managementstijl en managementvaardigheden

Lees het uitgebreide artikel op het nieuwe Amerikaanse HR-blog TLNT

Meer Mediascan »
 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Ouwe wijn in nieuwe zakken. “Oude managementtechnieken” die bestaan helemaal niet. De basis is van alle tijden en daar is niet veel in veranderd en dat zal ook wel zo blijven. Managementstijlen varieren, evolueren en behoeven zeker aanpassingen in het tijdsgewricht. Het trendy geleuter over de generaties X en Y (en daarvoor) moet je ook al niet te serieus nemen. De aard van de menselijk psyche persisteert sinds mensenheugenis. De drijfveren om te presteren, te ontwikkelen en te groeien zijn nog steeds universeel. De bovengenoemde 9 punten wijzen daar ook op. Dat is n.l. gewoon wat een goede “leider” in de praktijk doet. Ik zei het al, ouwe wijn in nieuwe zakken.