Zijn 100.000 banen voor arbeidsbeperkten wel mogelijk?

0

Staatssecretaris Jetta Klijnsma, de vrouw achter de Participatiewet, weet bijna zeker at het Nederlandse bedrijfsleven en de overheid voor 2026 125.000 banen zullen creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hans Dijkman, HR-directeur van Philips Nederland, heeft zijn twijfels.

Philips maakt gebruik van het Werkgelegenheidsplan, waarmee langdurig werklozen aan leer- en werkervaringsplekken worden geholpen. Ook werken er vaak autistische mensen bij het bedrijf. Maar de definitie in de Participatiewet is strenger dan die ze bij Philips hanteren. Dijkman in het Financieele Dagblad: “Het gaat om mensen die niet in staat zijn zelfstandig het minimumloon te verdienen. Dan vraag je nogal wat van bedrijven, omdat te absorberen. De opdracht die er ligt, is uitdagend. Dat vinden alle werkgevers die ik spreek. Je kunt nooit garanderen dat je dit haalt. Het is de vraag of het überhaupt doenlijk is, en wat je er dan uiteindelijk mee oplost.”

Daar komt nog eens bovenop dat er, volgens onderzoek van Intelligence Group, niet voldoende Wajongers zijn om de gecreëerde banen in te vullen. Volgens dit onderzoek zijn ongeveer 64.000 Wajongers in staat of bereid om te werken.

Dan rest nog de vraag of de Participatiewet überhaupt de manier is om een maatschappelijk probleem aan te pakken. Hans Dijkman: “Als je op grote schaal dit soort banen creëert, krijg je verdringing van de meer productieve mensen die dit werk nu doen. Er treedt productiviteitsverlies op.” Bovendien is het in dienst nemen van deze mensen duur. “Je moet mensen te werk stellen, een arbeidsplek creëren die passend is voor hun omstandigheden, je moet ze begeleiden. Dat is allemaal kostbaar. Als je met quota komt, moet je niet gek opkijken dat mensen dit soort afwegingen gaan maken.”

“Het akkoord beoogt goede dingen, het is helemaal gericht op activering van de arbeidsmarkt. Beide partijen hebben water bij de wijn gedaan: het midden- en kleinbedrijf op het front van het ontslagrecht, dat duurder voor hen zal worden. Grote werkgevers moeten daarentegen de Wajongers opvangen. Zo zit er voor iedereen iets in”, nuanceert Dijkman.

De quotumregeling van de Participatiewet geldt voor alle bedrijven en organisaties met meer dan 25 werknemers. Vanaf 2020 moet 5% van alle werknemers binnen deze bedrijven bestaan uit mensen met een arbeidsbeperking.

Lees ook: Invoeringswet Participatiewet aangenomen

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.