Maakt uw bedrijf regelmatig gebruik van oproepkrachten? Dan is het handig om te weten wat de regels zijn over het doorbetalen van loon. Wist u bijvoorbeeld dat u uw zieke oproepkracht moet doorbetalen zolang de arbeidsovereenkomst duurt? En dat u zorg moet dragen voor zijn re-integratie zolang hij een arbeidsovereenkomst bij u heeft?
Loon doorbetalen tijdens ziekte
Is een oproepkracht ziek? Dan bent is de werkgever verplicht om het loon door te betalen. Deze verplichting duurt zolang de arbeidsovereenkomst duurt, maar maximaal 2 jaar (104 weken). Zolang de werkgever het loon betaalt aan de oproepkracht, is hij ook verantwoordelijk voor de re-integratie.
Ziektewet-uitkering
Kunt u aantonen dat er geen sprake is van een arbeidsovereenkomst? Of eindigt het contract? Dan kan uw oproepkracht in principe een Ziektewet-uitkering krijgen van UWV. UWV verzorgt dan ook de re-integratie van de oproepkracht.
Soms kan een oproepkracht ook een Ziektewet-uitkering krijgen tijdens zijn contract. In dat geval mag de werkgever de uitkering aftrekken van het loon dat hij doorbetaalt. Zolang het contract loopt, heeft de werkgever een re-integratieverplichting naar uw oproepkracht. UWV zal, zolang het contract loopt, de re-integratietaken niet overnemen als de oproepkracht een Ziektewet-uitkering ontvangt.
> Loondoorbetaling bij ziekte oproepkracht: welke referteperiode?