Ziekte van op- en afroepkrachten

0

Maakt uw bedrijf regelmatig gebruik van oproepkrachten? Dan is het handig om te weten wat de regels zijn over het doorbetalen van loon. Wist u bijvoorbeeld dat u uw zieke oproepkracht moet doorbetalen zolang de arbeidsovereenkomst duurt? En dat u zorg moet dragen voor zijn re-integratie zolang hij een arbeidsovereenkomst bij u heeft?

Loon doorbetalen tijdens ziekte

Is een oproepkracht ziek? Dan bent is de werkgever verplicht om het loon door te betalen. Deze verplichting duurt zolang de arbeidsovereenkomst duurt, maar maximaal 2 jaar (104 weken). Zolang de werkgever het loon betaalt aan de oproepkracht, is hij ook verantwoordelijk voor de re-integratie.

Ziektewet-uitkering

Kunt u aantonen dat er geen sprake is van een arbeidsovereenkomst? Of eindigt het contract? Dan kan uw oproepkracht in principe een Ziektewet-uitkering krijgen van UWV. UWV verzorgt dan ook de re-integratie van de oproepkracht.

Soms kan een oproepkracht ook een Ziektewet-uitkering krijgen tijdens zijn contract. In dat geval mag de werkgever de uitkering aftrekken van het loon dat hij doorbetaalt. Zolang het contract loopt, heeft de werkgever een re-integratieverplichting naar uw oproepkracht. UWV zal, zolang het contract loopt, de re-integratietaken niet overnemen als de oproepkracht een Ziektewet-uitkering ontvangt.

> Loondoorbetaling bij ziekte oproepkracht: welke referteperiode?

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.